Neki su pauzirali godinu, a neki žale što studiraju: Jesu li brucoši trebali upisati faks tek nakon pandemije?

Bez obzira na fakultet ili godinu studija, studenti su se našli u vrlo teškoj i nepovoljnoj situaciji. Među njima je sigurno najteže brucošima jer nemaju priliku iskusiti studentski život kakav je bio prije pandemije.


Student chatting with university collegue during online webinar
Ilustracija: Envato

Svi su se nadali da ova pandemija neće dugo trajati, a tome su se posebno nadali brucoši, skupina mladih ljudi koji su ušli u svijet akademske zajednice u periodu koji im nažalost nije priuštio isti start kao njihovim starijim kolegama. Oni su upali u korona-način studiranja.

Ekipa portala mojfaks.dnevnik.hr proveli su malu anketu među studentima bi provjerili smatraju li da bi bilo bolje da su pauzirali godinu prije upisivanja fakulteta za vrijeme korone, jesu li požalili što prve studentske korake poduzimaju baš za vrijeme pandemije te kako se s time nose, kako oni kojima je ova akademska godina prva, tako i oni kojima je ovo već druga studijska godina od kojih su obje “pandemijske”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

“Kriteriji su i dalje rigorozni, dok je kvaliteta predavanja jako niska”

M.D. je student druge godine FKIT, smjera Primijenjena hemija. Imao je više sreće od svojih kolega jer je druga godina faksa, što bi značilo da je na njegovom početku studiranja još sve bilo normalno. – Prvi semestar dok je sve još bilo normalno, bilo mi je stvarno super i imao sam volje za sve i prilično dobro mi je išlo na faksu. Otkako je krenula korona sve se promijenilo, nemam više volje i dosta toga nisam položio. Općenito mi se ne da i ne želim ovako studirati, ali nažalost nemam izbora. Unatoč svemu tome, mislim da ne bi bilo puno bolje da sam čekao da se sve vrati u normalu jer kako se sve čini čekao bih barem dvije ili tri godine. To bi bilo izgubljeno vrijeme jer ne vjerujem da bi pronašao dobar posao ili zanimaciju jer je sve većinu vremena zatvoreno. Sigurno bi se osjećao još gore, govori iskreno.

Kako M.D. navodi dalje, za ovakve fakultete i smjerove ključna je nastava uživo. – Ovo je stvarno fakultet koji ne možeš završiti tako što samo kod kuće nešto pročitaš. Jako puno nam fali nastava, a posebice vježbe uživo. Kriteriji i očekivanja su i dalje rigorozni, dok je kvaliteta predavanja jako niska, priznaje.

Također iskreno progovara i o problemima online nastave. Smatra da su studenti generalno manje naučili ovakvim načinom predavanja. – Ono što studenti i nauče ovakvom nastavom, stvarno se za isto i jako namuče i nije lako kao što je bilo prije, dok je nastava bila uživo. Ukratko, puno više truda moramo uložiti, a znatno manje dobijemo, iskreno pojašnjava.

fd57d Wapfin
Neki smatraju da je bolje studirati sada, bez obzira na stanje s pandemijom…foto: screenshot via Instagram/MojFaks

A.K. je brucošica na Fakultetu prometnih znanosti koja se jako radovala novom početku i studentskom životu. – Kada sam upisivala faks, bila sam dosta visoko na ljestvici i u jedva čekala početak studentskog života. Sada se čudim kako sam uopšte upisala faks jer online nastavom jako teško učim jer nisam taj tip osobe koja će sjesti i štrebati sve napamet, rekla nam je.

“Nemam dojam da sam student”

A.K. smatra da je i pristup profesora jedna od ključnih stavki koje bi potencijalno mogle pomoći studentima u ovoj situaciji. – Za online predavanja, neki profesori se uistinu trude, dok drugi baš i nemaju razumijevanja za nas, tvrdi.

Bez obzira na trenutnu situaciju, A.K. i dalje ne odustaje. – Kada smo krenuli na online nastavu, počela sam raditi i sada mi je faks pao u drugi plan, iako mi to nije bila opcija. Nadam se da će se sve što prije popraviti i vratiti na staro. Možda mi je malo i žao jer se ne mogu toliko posvetiti faksu, ali znam da mi nije još vrijeme da odustanem. Treba samo proći taj teži period, s nadom nam pojašnjava.

Za kraj nadodaje da joj je žao jer nema dojam da je student, ali da smatra kako je upis sada bio dobra odluka. “Bolje da sam sada krenula jer je pitanje, ako pauziram, što bi me tek kasnije čekalo”, završava za MojFaks.

Uz pitanja u Facebook grupama, postavili smo isto pitanje i na našem Instagram storyju.

235a0 igfin
“Što bih kod kuće da nema predavanja?” Na naše pitanje stiglo je protupitanje. Foto: screenshot via Instagram/MojFaks
d4633 igfin2
Pauzirala godinu zbog online nastave…foto: screenshot via Instagram/MojFaks

“Žao mi je što sam ove godine upisao fakultet jer smatram da je ovo gubljenje vremena”

Svoje stavove o trenutnom stanju i pauziranju godine dok pandemija ne prođe, podijelio je i brucoš M.B. s Ekonomskog fakulteta. I on se, kaže, veselio novom početku. – Kao i velika većina maturanata, tako sam se i ja radovao studentskom životu. Znate i sami kako to ide, novi početak, nova prijateljstva… Zapravo sve novo. Kao neko ko dolazi sa sela iz Slavonije, jako sam se radovao novom početku, govori.

Student M.B. ne dijeli mišljenje sa svojim kolegama i smatra da je ipak trebao pauzirati godinu. – Što se tiče fakulteta i učenja, žao mi je što sam upisao ove godine fakultet jer smatram da mi je ovo gubljenje vremena. Jako mi je teško pratiti predavanja online, pogotovo matematičke predmete. Mislim da je najgore to što sam imao velika očekivanja i na kraju sam se jako razočarao. Na fakultetu sam bio možda sveukupno 5 sati od početka akademske godine. Nama je sve online od početka, priznaje.

Iako je iskazao žaljenje za upisom na fakultet ove godine, M.B. ipak pronalazi i dobre strane svoje odluke. “Što se tiče prijatelja, upoznao sam neke predivne osobe i to je jedina pozitivna stvar što se tiče mog ‘odlaska na fakultet'”, govori.

Mislio je da će ovo biti najbolje godine njegovog života

No, nije samo studentski život bio glavni povod za M.B. za upis na fakultet ove godine. Kako nam kaže, veselio se i učenju i imao neke ciljeve za budućnost ali mu je online način predavanja “u nekom smislu ubio svaku motivaciju.”

Kad se podvuče crta, M.B. zaključuje da bi pauza imala smisla. – Smatram da je bolje možda da sam pauzirao godinu jer kako vrijeme ide dalje, mislim da bi mi bolje bilo da sam dvije do tri godine radio i onda upisao fakultet kad se sve ovo malo smiri, kaže.

e4a04 wapfin2
Online nastava se uspoređuje s nehumanim uvijetima za rad…foto: screenshot via Instagram/MojFaks

Javila se i A.Š., trenutno na drugoj godini Filozofskog fakulteta, koja je razočarana svojim izborom da ipak upiše nešto, iako joj to nije bio prvi izbor. – Druga sam godina, i iskreno jako žalim što nisam pauzirala. Godine kad sam upisivala faks bila sam jako bolesna i izgubila nekoliko mjeseci četvrtog razreda srednje te se nisam mogla kako treba pripremiti za prijemni na faksu kojeg sam jako htjela. Dala sam sve od sebe i iako sam mature riješila jako dobro, nisam prošla na prijemnom. Upala sam na sve druge izbore, osim na svoj prvi, arhitekturu. I tako, misleći da ću se navići na nešto drugo i da ne potratim godinu bezveze, ja upišem to nešto drugo i kajat ću se do kraja života, kazala je iskreno.

Iako žali zbog svoje odluke, šalje dobru poruku svim budućim brucišima. – Nikad nisam zavoljela studij, a činjenica da sam imala samo jedan normalan semestar i od tada već više od godine samo buljim u laptop još više pogoršava nezadovoljstvo. Da sam pauzirala i ove godine bila brucošica, svejedno bih osjetila boli online školovanja, no barem bih se školovala za ono što me zove i što volim. Ovako, niti imam ispunjen ‘studentski život’ zahvaljujući koroni, niti radim ono što volim. Savjet mlađima: godina brzo prođe. Ako te nešto zaista zanima, a nije uspjelo iz prve, pričekaj, odmori i pripremi se dogodine. Dobro će ti doći i bolje je to nego ostatak života biti ni na nebu ni na zemlji, poručuje za kraj.