Sarajevo bi uskoro trebalo dobiti ledenu dvoranu u Kampusu UNSA: Gradnja počinje najesen

Sarajevo bi uskoro trebalo dobiti ledenu dvoranu koja će biti izgrađena u Kampusu sarajevskog Univerziteta. Trenutno je u procesu dobivanje potrebne dozvole, a glavni investitor i operater projekta je Hokejaški klub "Vukovi".


Foto: BHRT
Foto: BHRT

Dvorana će biti izgrađena na području općine Novo Sarajevo, pa se s te strane očekuje pomoć i lokalnih vlasti. Kako je za portal Klix.ba kazao Denis Silajdžić, predsjednik HK “Vukovi”, gradnja bi trebala početi u augustu ili septembru ove godine.

Advertisements

– Trenutno čekamo građevinsku dozvolu od Univerziteta u Sarajevu, kako bismo mogli krenuti s gradnjom dvorane. Pomoć su nam do sada obećali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, resorno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, rektor Univerziteta i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, kazao je za Klix Silajdžić.

Za realizaciju projekta ledene dvorane u okviru sarajevskog Univerziteta potrebno je izdvojiti finansijska sredstva u iznosu od 1 milion KM, a dvorana je već kupljena u inostranstvu.

– Do sada su prikupljenja sredstva koja su utrošena za kupovinu dvorane koju bi koristili svi građani u Kantonu Sarajevo i šire i to u periodu od 9 mjeseci, a vjerovatno bi se izbjeglo korištenje za vrijeme ljeta. Univerzitet u Sarajevu također bi imao koristi od ovog projekta, s obzirom na to da bi ga mogli koristiti studenti fakulteta za sport, izjavio je predsjednik HK “Vukovi”.

Danas počinju prvi pregovori oko gradnje

S obzirom na to da je Silajdžić istaknuo bezrezervnu podršku novosarajevske Općine na čijem teritoriju će se graditi pomenuta dvorana, novinari Klixa su kontaktirali i načelnika Koldžu, iz čijeg kabineta je rečeno da će se danas održati sastanak po pitanju implementacije ovoga projekta.

– Premijer Kantona Sarajevo za sutra (danas, op.) je sazvao radno-konsultivni sastanak na kojem će prisustvovati predstavnici resornog ministarstva, Zavoda za izgradnju KS-a i sarajevskog Univerziteta. Tada će se načelnik i nadležne Općinske službe konkretno upoznati s ovim planom i znat ćemo koliko, eventualno, možemo uložiti, te šta se od nas traži, kazali su za Klix.ba iz press službe Općine Novo Sarajevo.

Informaciju su za Klix potvrdili i iz press službe Univerziteta u Sarajevu, kazavši da će sastanak biti održan u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a na kojem će biti razgovarano o mogućnostima smještaja ledene dvorane na lokaciji Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Advertisements

Inače, Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine je aktivirao svoj rad 2000. godine, cijeneći razvojne dokumente u našoj zemlji, a povod je bilo aktiviranje ledene plohe u Zetri i izvjesnost budžetske podrške Grada Sarajeva. Na inicijativu Grada Sarajeva krajem 2000. godine je Savez potpisao Protokol o saradnji s Gradom Sarajevom s ciljem ubrzanog razvoja zimskih sportova i zajedničkim radom na promociji Sarajeva kao odredišta zimskog turizma i namjere da se Sarajevo kandidira za Zimske olimpijske igre.

Ideja za gradnju postojala i prošle godine

Jedan od osnovnih preduvjeta za uspješnu kandidaturu za ZOI, prije svega, je određeni stepen razvitka i popularnosti zimskih sportova, što podrazumijeva postojanje uvjeta za njihovo djelovanje. Hokej na ledu je jedini kolektivni sport, za čije omasovljenje, djelovanje i razvoj je potrebna dobra organizacija klubova i samog saveza u smislu organizacije liga i drugih obaveznih takmičenja, po svim strogim uvjetima Međunarodne federacije hokeja na ledu.

U Bosni i Hercegovini je hokej na ledu prestao postojati 1989. godine, kada je zamrznut rad jedinog hokejaškog kluba “Bosna” budući da je ukinuta jedina preostala ledena ploha na Zetri, bitno nasljeđe ZOI-a 84., olimpijski objekt koji je za Međunarodni olimpijski komitet značio uvjete za omasovljenje i širenje zimskih sportova i duha olimpizma u Sarajevu i BiH.

Olimpijska dvorana Zetra je nakon ratnog razaranja obnovljena zahvaljujući MOK-u. Međutum zimski sportovi u pravom smislu nisu još zaživjeli. Stazu za brzo klizanje i ledenu plohu u dvorani je zamijenila jedna ledena ploha koja se u prve dvije sezone nakon obnove montirala i koristila na otvorenom prostoru, a prioritet u dvorani su imali sportovi na suhom i drugi kulturni i estradni sadržaji.

Podsjećanja radi, ideja za gradnju ledene dvorane u Sarajevu postojala je i prošle godine, a trebala se nalaziti na prostoru bivše kasarne Safet Zajko u Halilovićima. Općina Novi Grad Sarajevo obezbijedila je parcelu za dvoranu, koji je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljena na upravljanje upravo ovoj Općini.

(Klix.ba)