Saradnja FZZZ, BEST-a i Zavoda Papilot

Austrijska razvojna agencija (ADA) i Institut za strukovno obrazovanje i obuku osoblja (BEST) iz Beča sa 400.000 eura finansirat će prvu fazu projekta pod nazivom: Aktivna kvalifikacija u oblasti turizma (AQuiT) u Federaciji BiH.


Foto: FZZZ
Foto: FZZZ

Austrijska razvojna agencija (ADA) i Institut za strukovno obrazovanje i obuku osoblja (BEST) iz Beča sa 400.000 eura finansirat će prvu fazu projekta pod nazivom “Aktivna kvalifikacija u oblasti turizma” (AQuiT) u Federaciji BiH, čiji je cilj stručno obrazovanje i trening uposlenika nižeg nivoa obrazovanja u turističkom sektoru, kako zaposlenih u tom sektoru, tako i nezaposlenih osoba.

Advertisements

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo izjavio je na prezentaciji projekta održanoj u ponedjeljak, 17.03.2014. godine, da će Federalni zavod, kao jedan od partnera u projektu, u prvoj fazi pružiti tehničku podršku. Rešo je najavio da će Federalni zavod u aprilu raspisati javni poziv za obuku koja će obuhvatiti 24 trenera koji će u daljnjoj fazi raditi na osposobljavanju i dokvalifikaciji 200 osoba iz sektora turizma, koje će također biti odabrane nakon raspisivanja javnog poziva.

Direktor BEST-a Helmut Kronika kazao je da je turizam rijetka oblast koja ima potencijal za daljnji razvoj kako u Evropi, tako i u BiH, te istaknuo da se danas vrlo malo vodi računa o obrazovanju i edukaciji već uposlenih kadrova u turizmu radi dodatnih kvalifikacija i vještina koje će privući goste i turiste.

Advertisements

U sklopu projekta, koji će trajati dvije godine, kako je istaknuto, poslodavci će imati mogućnosti da uporede vještine aplikanata i potencijalnih zaposlenika uz pomoć postojećeg referentnog sistema koji definiše tzv. tvrde i meke vještine, kao i razine koje se razlikuju unutar turističkog sektora, navode iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

(fzzz.ba)