CERK: Prezentacija rezultata istraživanja “Analiza stavova mladih o zapošljivosti”

Centar za razvoj karijere Banja Luka organizuje prezentaciju istraživanja -Analiza stavova mladih o zapošljivosti- koje je CERK sa timom psihologa i ekonomista proveo u periodu septembar 2013 – decembar 2013. godine na visokoškolskim ustanovama i srednjim školama u Banjaluci.


Foto: CERK
Foto: CERK

Centar za razvoj karijere Banja Luka organizuje prezentaciju istraživanja “Analiza stavova mladih o zapošljivosti” koje je CERK sa timom psihologa i ekonomista proveo u periodu septembar 2013 – decembar 2013. godine na visokoškolskim ustanovama i srednjim školama u Banjaluci.

– Kroz ovo istraživanje smo nastojali ispitati osnovne stavove mladih o stanju na tržištu rada, mogućnostima zapošljavanja i procjeni njihove vlastite zapošljivosti. Fokus istraživanju su bili mladi koji su još uvjek u procesu obrazovanja a ne nezaposleni mladi. Uzorak čini 506 mladih, uzrasta od 16 do 30 godine različitog stečenog nivoa obrazovanja. Uzorkom su obuhvaćeni mladi iz 30 opština Republike Srpske (od toga najveći broj je iz Banjaluke, njih 37%). 70% uzorka su činile osobe ženskog pola, a 30% muškog. Tako, istraživanje daje zanimljive odgovore i stavove mladih o očekivanoj prvoj plati, “krivcima” za visoku stopu nezaposlenosti mladih, stanju praktične nastave i sličnim stavovima. Istraživanje je mjerilo stavove mladih ali će kroz prezentaciju rezultata biti dat i kratki prikaz prijedloga mjera za podizanje zapošljivosti mladih, navode iz CERK-a.

Ovo je prvo usko specijalizovano istraživanje u Banjaluci i Republici Srpskoj sa ciljem analize stavova mladih o tržištu rada, problematici povezanosti tržišta rada i obrazovanja i nivou zapošljivosti mladih danas. Istraživanje bi trebalo da podstakne preduzimanje daljih radnji, kako nadležnih institucija i privrede  tako i samih mladih i omladinskih organizacija, u kreiranju programa i alata za podizanje zapošljivost mladih. Na prezentaciji se očekuje veliki broj zvaničnika i predstavnika nadležnih institucija kao i predstavnika medija i samih mladih.

Prezentacija istraživanja je zamišljena kao interaktivni događaj predstavnika medija, institucija, privrede i mladih, te koktel druženje gdje bi se uz opuštenu atmosferu dodatno prodiskutovalo o budućim koracima i mogućim aktivnostima u oblasti podizanja zapošljivosti mladih, stoji u saopštenju Centra za razvoj karijere Banja Luka.

Prezentacija se održava u Domu Omladine Banja Luka u utorak 25. mart 2014. sa početkom u 10:00h.

(cerk.info)