Samo 11 od 120 visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj dobilo evropski certifikat kvaliteta

Od 120 visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj, samo njih 11 može se u ovom trenutku pohvaliti da su kvalitetom na nivou evropskih standarda.


Od 120 visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj, samo njih 11 može se u ovom trenutku pohvaliti da su kvalitetom na nivou evropskih standarda.

Advertisements

Titulu su osigurali dobivši međunarodni ESG certifikat sistema osiguranja kvaliteta u obrazovanju (Standards and Guidelines for Quality Assurance in European Higher Education), prenosi Jutarnji.hr.

Certifikate je prvi put dodijelila Agencija za nauku i visoko obrazovanje, kao potvrdu da su zadovoljili kriterije i postigli za studente efikasan, razvijen i funkcionalan sistem obrazovanja.

Na listi “kvalitetnih” su dva integrisana univerziteta (riječki i dubrovački), tri javna fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FER, Fakultet organizacije i informatike, Medicinski fakultet) te dvije privatne visokoškolske institucije (VERN’ i Algebra).

Certificirani stručnjaci

– Dosad provedeni postupci vanjske prosudbe prikupljeni na nacionalnoj razini pokazuju da je samo jedna desetina visokih učilišta ispunila uvjete za dodjelu certifikata. Ovi rezultati ukazuju na potrebu daljnjeg razvoja svijesti o važnosti kvalitete, izjavila je direktorica Agencije, Jasmina Havranek.

Sama činjenica da postoji ovakav oblik vrednovanja kvaliteta u Hrvatskoj prošla je gotovo neprimjećeno. U Agenciji objašnjavaju kako je razlog u procjeni da se u ovom trenutku naglasak ipak stavlja na opsežan proces reakreditacije visokoškolskih ustanova.

Advertisements

Postupak vrednovanja kvaliteta na svakoj testiranoj visokoškolskoj ustanovi provodila je peteročlana komisija u čijem su sastavu domaći i strani nastavnici, studenti i privrednici. Članovi komisije (zasad ih je 120) prošli su edukaciju, stekli status certificiranog stručnjaka za vanjsku procjenu i ušli u AZVO-ovu bazu certifikatora.

Poboljšanje kvaliteta

Postupak propisan međunarodnim dokumentima prilično je zahtjevan i uključuje, među ostalim, fazu praćenja zadanih preporuka za poboljšanje kvaliteta u trajanju od šest mjeseci. U nizu kriterija su i osiguravanje finansijske stabilnosti i nezavisnosti, ulaganje u edukaciju kadra, kreiranje novih trendova, a ocjenjuje se i kvalitet dijaloga, dobre komunikacije.

Certifikat se izdaje na rok od pet godina, a visokoškolske ustanove koje nisu ispunila kriterije mogu očekivati novu vanjsku procjenu za 18 mjeseci.

– Ovo nije samo priznanje ustanovi, već mnogo znači i studentima jer znaju da studiraju na instituciji koja je procjenjivana evropskim standardima, ističe Vlatko Cvrtila, dekan VERN’-a.

Ovo je 11 najboljih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj:

 1. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
 2. Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu
 3. Građevinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
 4. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 5. Sveučilište u Dubrovniku
 6. Sveučilište u Rijeci
 7. Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci
 8. Veleučilište u Rijeci
 9. Veleučilište VERN’
 10. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
 11. Visoko učilište Algebra – visoka škola za primijenjeno računarstvo

(jutarnji.hr)