Sajam zapošljavanja u Zenici: Preko 1.200 slobodnih radnih mjesta

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona organizovala je u četvrtak, 24.05.2014. godine, u Gradskoj areni u Zenici 4. Sajam zapošljavanja. Na ovogodišnjem Sajmu oko 1.300 radnih mjesta ponudilo je 75 poslodavaca.


Foto: Klix
Foto: Klix

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona” organizovala je u četvrtak, 24.05.2014. godine, u Gradskoj areni u Zenici 4. Sajam zapošljavanja. Na ovogodišnjem Sajmu oko 1.300 radnih mjesta ponudilo je 75 poslodavaca.

U ime načelnika općine Zenica obratio se pomoćnik načelnika za ekonomske odnose i poduzetništvo Jugoslav Anđelić, koji je kazao da ovaj sajam treba da ima za cilj unapređenje i jačanje saradnje između aktera na tržištu rada, prenosi portal Klix.ba.

Direktor JU “Služba za zapošljavanje ZDK” Vlatko Orlandić zahvalio se poslodavcima koji su prepoznali kvalitet Sajma i ponudili više od 1.000 radnih mjesta.

– Poslodavci su prepoznali priliku da na Sajmu mogu riješiti pitanje zapošljavanja novih radnika, a nezaposlene osobe imaju priliku da ostvare kontakt sa poslodavcima. Sajam je samo jedan od načina na usklađivanju rada Službe sa stvarnim potrebama za kadrovima na tržištu rada. Svako novo zapošljavanje predstavlja veliki uspjeh, a svjedoci smo ekonomske situacije koja je uzročno-posljedično vezana sa brojem zaposlenim, izjavio je Orlandić.

Sajam je pohvalio i Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Ivica Ćurić, koji je kazao da Sajam postaje prepoznatljivo mjesto za susrete poslodavaca i onih koji traže posao.

Zamjenik direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje Ivica Nikačević je u svome obraćanju istakao da ovaj Sajam predstavlja novi optimizam u vremenu teških ekonomskh i društvenih prilika.

– Teško je u današnjem vremenu teških društvenih i ekonomskih prilika ponuditi novi optimizam, pogotovo u vrijeme kada se broj nezaposlenih približava broju zaposlenih. Ovaj Sajam prelazi u tradiciju i neki novi optimizam tako da i ja u ime Federalnog zavoda za zapošljavanje podržavam i afirmiram poslodavce i nezaposlene da se što aktivnije uključe u traženje posla, kazao je Nikačević.

Sajam je otvorio premijer Vlade ZDK Munib Husejnagić koji je svim poslodavcima i nezaposlenima poželio sreću.

Najviše slobodnih mjesta za zaposljenje na Sajmu je ponudila Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, koja ujedno provodi projekat Koalicija za jači glas male privrede koji je finansiran iz IPA sredstava, Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

– Ove godine na Sajmu zapošljavanja predstavljamo šest kompanija i nudimo oko 470 radnih mjesta. Prošle godine smo predstavljali deset firmi, ali s obzirom da su vidjeli da je odziv nezaposlenih osoba veliki, one su odlučile ove godine da se same predstavljaju. Kompanije su prošle godine bile zadovoljne osobama koje su se javile, a najviše radnika ove godine traži firma ‘Car Trim’ kojoj je potrebno oko 300 šivača, izjavio je projekt menadžer Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče, Erol Maglić.

Priliku za radno mjesto na Sajmu tražio je i 35-godišnji Elvir Tahirović koji je svoje školovanje za njegovatelja završio u Švicarskoj, ali je u Bosni i Hercegovini bez posla.

– Školovan sam u Švicarskoj, imam svu potrebnu dokumentaciju i godinama već tražim posao za njegovatelja. Od 2003. godine aktivno tražim posao, obilazim svaki dan razna mjesta i firme, ali nažalost bez ikakvog uspjeha. Upravo sada ispunjavam ko zna koju prijavu po redu i nadam se da ću uspjeti, kazao je Tahirović.

(Klix.ba)