Ruku na srce: Ponekad je i malo dovoljno da nečiji svijet učinimo ljepšim

Udruženje “Ruku na srce” okuplja studente Univerziteta u Sarajevu sa zajedničkim ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženima kroz realizaciju projekata i humanitarnih akcija. Posjetili smo njihove prostorije u sarajevskom naselju Dobrinja i razgovarali sa članicom Udruženja i volonterkom Jasminom Mahmutagić kako bismo saznali više informacija o ovoj organizaciji, te njihovim projektima i humanitarnim akcijama


Udruženje “Ruku na srce” okuplja studente Univerziteta u Sarajevu sa zajedničkim ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženima kroz realizaciju projekata i humanitarnih akcija. Posjetili smo njihove prostorije u sarajevskom naselju Dobrinja i razgovarali sa članicom Udruženja i volonterkom Jasminom Mahmutagić kako bismo saznali više informacija o ovoj organizaciji, te njihovim projektima i humanitarnim akcijama.

Advertisements

Recite nam nešto više o početku rada vaše organizacije?

Ideja je nastala još 2009. godine kada se grupa srednjoškolaca okupila i odlučila da pomogne socijalno ugroženima. Nakon završetka srednje škole i upisa na fakultet, grupa je postala ozbiljnija, te smo se 2012. godine registrovali kao Udruženje “Ruku na srce”.

Koji su vaši najveći projekti i humanitarne akcije?

Naš najveći projekat koji traje čitavu godinu je “Doniraj – Vama bespotrebno, nekome korisno”. U sklopu projekta pomažemo socijalno ugroženim porodicama sa područja Kantona Sarajevo. Ovaj projekat je prepoznat i podržan od strane građana, ali i Općine Novi Grad koja nam je ustupila prostor. Zahvaljujući donacijama BH Telecoma i British Councila, ovaj prostor je osposobljen i preuređen u Centar “Ruku na srce”, koji će volonterima pružiti bolje uslove za rad i efikasnije djelovanje.

Također, vrijedi spomenuti i projekat “Nijedno dijete bez paketića” koji je omogućio da se pretprošle godine podijeli 150 paketića, dok je prošle godine paketićima obradovano 365 mališana.

Pored pomoći socijalno ugroženima kroz podjelu odjeće, obuće, doniranja hrane i novca radili smo i sa štićenicima iz Zavoda “Mjedenica”, Centrom “Vladimir Nazor”, SOS dječijim selima BiH, Zavodom za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin” iz Fojnice itd.

Organizovali smo i humanitarne koncerte na kojima se sakupljao novac potreban za liječenje, ali i novac za kupovinu hrane socijalno ugroženim porodicama.

Koliko članova i volontera broji vaša organizacija?

Organizacija broji oko 200 članova i prijatelja, te oko 50 aktivnih volontera.

Planovi za budućnost?

Naša organizacija napreduje i broj članova, volontera i donatora je sve veći. Dosadašnji uspjesi su nas ohrabrili, tako da u budućnosti planiramo realizovati još mnogo projekata koji će pomoći socijalno ugroženima i svima onima kojima je pomoć potrebna.

Kako zainteresovani mogu pomoći ili se uključiti u rad?

Svi koji žele pomoći radu Udruženja “Ruku na srce” ili se aktivno uključiti u rad mogu nas kontaktirati putem e-maila kontakt@rukunasrce.ba, a više informacija mogu pronaći na našoj internet stranici i Facebook stranici.

(STUDOMAT.ba)