Saznajte gdje je u Evropi najskuplje, a gdje najjeftinije studiranje

Studiranje u Velikoj Britaniji, Estoniji i Irskoj je najskuplje u Evropi, dok Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska studentima omogućavaju besplatno školovanje, objavljeno je u najnovijem izvještaju obrazovne mreže Euridika "Državne školarine i sistemi finansijske podrške za 2013/14."


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studiranje u Velikoj Britaniji, Estoniji i Irskoj je najskuplje u Evropi, dok Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska studentima omogućavaju besplatno školovanje, objavljeno je u najnovijem izvještaju obrazovne mreže Euridika “Državne školarine i sistemi finansijske podrške za 2013/14.”

Euridika (Eurydice) je mreža Evropske komisije, a izvještaj obuhvata 38 evropskih obrazovnih sistema u okviru 33 zemlje koje učestvuju u doživotnom učenju EU programa, 28 zemalja članica EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku i Tursku, prenose Nezavisne novine.

Austrija nema školarinu tokom prvog ciklusa visokog obrazovanja (osnovne studije u trajanju od tri ili četiri godine), a sa druge strane u Velikoj Britaniji, Estoniji, Irskoj, Litvaniji, Mađarskoj, Sloveniji, Turskoj školarine su paprene, veće od 5.000 eura.

Međutim i u ovim sistemima ima različitih varijanti. U Mađarskoj, Litvaniji i Sloveniji većina studenata ima mogućnost da se upiše na budžet, odnosno da se školuje o trošku države.

Estonija za ovu školsku godinu predviđa izmjene i to tako što povezuje školarinu sa uspjehom studiranja. Ako student po semestru ili akademskoj godini prikupi 30 odnosno 60 bodova može da studira besplatno.

U suprotnom, visokoškolska institucija ima pravo da naplaćuje bodove, pa školarina može da bude i veća od 7.000 eura po godini, navodi se u izvještaju.

U Velikoj Britaniji školarina je veća od 11.000 eura kako za Britance tako i za studente iz zemalja EU.

Na škotskim univerzitetima, škotski i nebritanski EU studenti ne plaćaju školarinu, ali u drugim dijelovima Velike Britanije plaćaju i obrnuto. To znači da student iz Engleske, Velsa i Severne Irske u Škotskoj plaća studiranje.

Irska je za školarinu uvela termin studentski doprinos, koji uopšte nije  zanemarljiv. Tako za prvi ciklus studenti iz EU plaćaju 2.500 eura po godini iako zvanično ne plaćaju školarinu, ako ispunjavaju kriterijume “besplatnog studiranja”. To su troškovi korištenja biblioteke, registracije, za objekte…

Svi ostali plaćaju 6.000 eura. Studenti van EU plaćaju dvostruko, trostruko više, u zavisnosti od cjenovnika koji odredi sam fakultet.

U Italiji školarina prosječno iznosi 1.300 eura, a u izvještaju se navodi koje zemlje obezbjeđuju najviše stipendije, grantove, koji idu i do 5.000 eura za godinu.

Španija i Švicarska su u grupi zemalja koje studentima daju najveće povlastice, kredite.

U Njemačkoj, od 16 saveznih država u 15 je studiranje besplatno. Jedino još Donja Saksonija studentima naplaćuje 1.000 eura po akademskoj godini, ali i ona planira ukidanje ovog izdatka za školovanje.

(nezavisne.com)