RS: Fakulteti rasipali novac

Neke javne visokoškolske ustanove u RS nisu adekvatno opravdale enormne troškove po raznim osnovima, stoji u Revizorskom izvještaja RS o Ministarstvu prosvjete i kulture RS.


Neke javne visokoškolske ustanove u RS nisu adekvatno opravdale enormne troškove po raznim osnovima, stoji u Revizorskom izvještaja RS o Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Advertisements

Tako, na primjer, revizori ukazuju na to da su na Pravnom fakultetu Pale iskazani troškovi nafte prema kojima ispada da su u 2012. godini automobili svaki dan u prosjeku prelazili nevjerovatnih 800 kilometara. U toj ustanovi su, naime, za gorivo ispostavili račun od čak 37.221 marku, prenose Nezavisne novine.

U računovodstvu Pravnog fakulteta su izjavili da izvještaj nisu vidjeli, ali tvrde da je sve “sto posto transparentno”. Na molbu novinara da ipak pošalju dokumentaciju koja to povrđuje, rekli su da to u ovom trenutku ne mogu učiniti zbog godišnjih odmora.

Revizori su u svom izvještaju, kao, uostalom, i u većini drugih primjera, napisali da “nije adekvatno dokumentovana opravdanost navedenih rashoda”.

Revizori su ukazali i na sumnjivo studijsko putovanje u organizaciji banjalučkog Pravnog fakulteta. Za osmi mart su, kako je istaknuto, za put za stručno usavršavanje potrošili 13.500 maraka, dok je istovremeno evidentiran poklon bon ženama koje nisu išle na pomenuto putovanje u iznosu od 100 maraka.

– Mišljenja smo da se ne radi samo o studijskom putovanju, već da je kombinovano sa turističkim putovanjem, naveli su revizori u svom izvještaju i savjetovali da se ubuduće “trošak za lica koja su bila na turističkom putovanju pravda kao lično primanje“.

I na ovom fakultetu novinarima “Nezavisnih” nisu mogli objasniti gdje su putovali, jer su nadležni službenici na godišnjim odmorima.

Advertisements

Saobraćajni fakultet Doboj je za troškove reprezentacije evidentirao 16.000 maraka, a po osnovu prevoza ličnim vozilom revizori su izbrojali nevjerovatnih 106.000 maraka. Revizori, očekivano, navode da nisu našli opravdanost za ovako visoke troškove.

Ovaj fakultet je, barem prema izvještaju revizora, bio veoma vrijedan i aktivan i u naučno-istraživačkom radu – za ove svrhe ispostavili su račun od čak 90.000 maraka.

Na ovom fakultetu su za objašnjenje uputili na rektora Pericu Gojkovića, s kojim ni nakon brojnih poziva u njegovu kancelariju novinari nisu uspjeli kontaktirati.

Ministarstvu mišljenje sa rezervom

Ministarstvo prosvjete i kulture probilo je budžet na stavci ličnih primanja za 3,6 miliona maraka, zbog čega su mu revizori dodijelili mišljenje sa rezervom. Od ovog iznosa na Univerzitet u Banjaluci otpada oko 1,4 miliona, a na Univerzitet u Istočnom Sarajevu oko 2,1 milion maraka.

U Ministarstvu su objasnili da je do prekoračenja došlo jer je 150 nastavnika dobilo viša zvanja, zbog čega je, kako objašnjavaju, došlo do povećanja platnih koeficijenata, te zbog prijema deset novih asistenata. Osim toga, navode, došlo je do povećanja stope za obračun dijela plate koji se odnosi na minuli rad, te zaključenja ugovora o dopunskom radu na Univerzitetu Banjaluka.

(nezavisne.com)