Roditelji dižu kredit da bi školovali svoje dijete

Studiranje je skupo, slažu se roditelji, ali želja da djeci omoguće školovanje jača je od njih samih i zato se žrtvuju da od njih stvore akademske građane.


skolarina kredit

Studiranje je skupo, slažu se roditelji, ali želja da djeci omoguće školovanje jača je od njih samih i zato se žrtvuju da od njih stvore akademske građane.

skolarina kreditVrućine koje ovih dana žare bh. tlo ne mogu nas potpuno odmaknuti od problema s kojima se svakodnevno susrećemo. August je, još malo je ostalo do početka nove akademske godine za studente, a roditeljima se već diže kosa na glavi. Kreću pripreme za školovanje, a za onu prvu fazu potrebno je izdvojiti od 600 do 750 maraka, negdje i više, za plaćanje jednog polugodišnjeg semestra, piše Večernji list.

Preveliki izdaci

Mnogi će se odlučiti ovu fazu srezati na dva dijela budući da im finansijska situacija onemogućava da to naprave odmah. Pa onda je još na redu potrebna literatura, pa prva stanarina ili putni troškovi, ako će vozariti… i tako redom.

– Dijete je kroz cijelo srednje školovanje postizalo odlične rezultate i zato bi mi bilo žao da ga nisam upisala na fakultet. A sada sam svjesna o kolikim se tu izdacima radi i bili smo prisiljeni podignuti mikrokredit od 2000 maraka tako da izguramo ovu situaciju. Muž je jedini stalno zaposlen, ja povremeno i jednostavno nismo imali izbora. Nije mi žao ako moj sin opravda ovaj naš trud. Jedino sam ogorčena cijenama školovanja koje su nevjerovatno visoke, ispričala je za Večernji list majka koja svog sina brucoša sprema za fakultet.

Ističe kako će stanovati s još jednim vršnjakom u Mostaru, a cijena stana iznosi 400 KM mjesečno, u što su uključene režije.

– Svjesni smo i muž i ja da ćemo sada morati puno više raditi. Imamo još djece, ali ovo nam je prvo koje kreće na fakultet. Nadamo se da će sve biti dobro, kaže ona.

Novac vraćaju i tri godine

Iz mikrokreditnih organizacija najlakše je dobiti novac, ali što je i logično najteže ga je vraćati.

– Obraća nam se puno ljudi jer znaju da ćemo im pomoći i da ćemo iznaći rješenje na osnovi bilo čega ako je situacija u porodici i malo teža. Dobar dio njih traži novac kako bi školovali svoju djecu, i to nije nikakva sramota. Naprotiv, to je pametno ulaganje u budućnost. U razgovoru nam kažu ono čega smo svi svjesni, a to je da su cijene školovanja previsoke. Može se kazati da fakultete finansiraju studenti, ali šta je, tu je, kažu u jednoj mikrokreditnoj organizaciji. U prosjeku roditelji podignu 1500 KM, pa znaju razvući vraćanje ovog iznosa i na tri godine što iznosi, ovisno o organizaciji, oko 60 KM mjesečno. S obzirom da je to ulaganje u budućnost, roditelji će za svoje dijete sve učiniti, ali je na djeci da im učenjem i predanim radom vrate višestruko, zaključuje na kraju teksta Večernji list.

(vecernji.ba)