Rektor Škrijelj pojašnjava hoće li studenti moći prenijeti tri ispita u narednu godinu

Studenti UNSA traže prenos tri ispita na narednu akademsku godinu.


Rifat Škrijelj / Foto: N1
Rifat Škrijelj / Foto: N1

Studenti Univerziteta u Sarajevu pokrenuli su peticiju kojom traže da im se omogući prenošenje tri predmeta u narednu akademsku godinu.

Naveli su kako su tokom pandemije imali velikih poteškoća u studiranju. Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je za N1 kako studenti UNSA nisu uputili zvanični zahtjev te da nije siguran koliko je njihov zahtjev racionalan.

Studenti traže da u narednu godinu studija 2021/2022. mogu prenijeti tri predmeta bez obzira na bodovanje, ali pod uslovom da predmet koji nije položen nije uslovni.

 – Nažalost svima nam je poznato da su studenti u vrijeme pandemije COVID-19 imali velike poteškoće u studiranju, naročito u periodu od februara do aprila. Posebno vam skrećemo pažnju da je taj period obuhvaćen parcijalnim ispitima i da nisu svi studenti bili psihički spremni za ispite zbog gubitka voljenih osoba, navedeno je između ostalog na online peticiji koju možete pronaći na OVOM LINKU.

U razgovoru sa rektorom UNSA Škrijeljom i prof. dr. Dženanom Husremović, koja je zadužena za nastavu i studentska pitanja, za N1 je rečeno kako ovaj univerzitet nije dobio zvanični zahtjev studenata.

– Potvrđujemo da nismo dobili zahtjev niti akt da su se studenti obraćali sa bilo kakvim zahtjevom za neko drugačije postupanje u odnosu na Zakon i Statut, kazao je Škrijelj.

Broj ispita koji se sada mogu prenijeti u narednu akademsku godinu, prema Zakonu o visokom obrazovanju, iznosi dva predmeta.

Da li bi mogao zahtjev studenata biti ispunjen?

Na naše pitanje da li bi se mogao zahtjev studenata ispuniti ukoliko bi dobili zvanični zahtjev ili akt, rektor UNSA je kazao kako ovaj univerzitet ne može ništa odlučiti suprotno Zakonu i Statutu, a da Kanton Sarajevo, odnosno Vlada kao izvršna vlast može taj zahtjev da razmatra.

 – U slučaju da se studentima bude trebalo udovoljiti, Univerzitet će razmotriti i postupati u skladu sa Zakonom i Statutom, naglasio je rektor UNSA.

Studenti UNSA su prošle godine imali sličnih zahtjeva te su tako tražili da im se naprave olakšice prilikom upisa i udovoljeno im je na način da je došlo do hitne intervencije u Zakonu pa je studentima bio omogućen upis po tim izmjenama, a to se odnosilo za akademsku godinu 2020/2021.

Prošle godine je bio bezuslovni upis

 – Tako su prošle godine mogli sve prenijeti predmete, odnosno imali su bezuslovni upis, rekao je Škrijelj te naveo kako su te olakšice bile i zbog pandemije koronavirusa i nastave koja je bila online.

 – Ove godine su studenti imali nastavu, a što se nas tiče, ne znam je li racionalan taj njihov zahtjev, zaključio je.