Regionalni konkurs za kratku priču: Biber tim

Treći regionalni konkurs za kratku priču o poslijeratnim dešavanjima na području bivše Jugoslavije, organizacije tima Biber, u suradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.


writing

Otvoren je treći regionalni konkurs za kratku priču – Biber.

Nije riječ o prvom konkursu Biber, no ovaj put se radi o aktivnijoj temi, znatno proširenijoj i ovom se takmičenju pridaje veći značaj. Teme prethodna dva takmičenja bila su pomirenja, kao uvertira u trenutnu temu koja se bazira na zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Ovakve priče mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda. Antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, suosjećanje s drugima, kao i hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, su i priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve. Pozivamo autorke i autore koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku da nam pošalju svoje priče. Poziv se odnosi na afirmisane autorke i autore, kao i na one koji nisu do sada objavljivali.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Konkurs je otvoren do 10. 06. 2019.

Žiri čine Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Shkelzen Maliqi.

Žiri će izabrati i tri priče koje će osvojiti nagrade. Odluka žirija biće objavljena do kraja oktobra 2019. godine.

Ovim konkursom želimo još i da doprinesemo kulturi prijevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susjedstva i da podržimo angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promjenu.

Konkurs organizuje Biber tim u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Više informacija o uslovima konkursa i nagradama možete naći ovdje.

(STUDOMAT.ba)