Razlozi za uzbunu: Pet očitih znakova da ste upisali pogrešan fakultet

Postoje neki očigledni znakovi da vam se ne sviđa studij na kojem ste trenutno ili da neki fakultet koji razmatrate jednostavno nije za vas.


Foto: Envato
Foto: Envato

Kao što je odluka o tome što ćete i gdje studirati važna i teška, još je teža ona o promjeni studija jednom kad shvatite da nešto ne “štima”.

Uprkos težini odluke, postoje neki očigledni znakovi da vam se, iako si to možda još niste priznali, ne sviđa studij na kojem ste trenutno ili da neki fakultet koji razmatrate jednostavno nije za vas. Naučite raspoznati ove znakove i uvažiti ih na samom početku.

Ne zanimaju te iskustva bivših i trenutnih studenata niti upoznavanje zgrade fakulteta ili kampusa

Toliko je jednostavno da se može učiniti banalnim: ako vam se ne da “bauljati” zgradom fakulteta niti slušati iskustva starijih kolega ili bivših studenata zapitajte se jeste li na pravome mjestu.

Ako na samom početku studiranja nemate volje niti motiva upoznavati okolinu i kolege, kako ćete se kretati tim prostorima tokom tri ili čak pet godina? Ovaj nedostatak motivacije možda je poruka vašoj podsvijesti da potražite neki drugi fakultet ili studij jer za ovaj niste dovoljno motivirani.

Također, ako u razgovoru sa starijim kolegama i predstavnicima studentskih udruženja i klubova ne razumijete 90% onoga što vam govore, također razmislite o nečemu drugome jer će vam biti još teže kad o istim tim stvarima počnu pričati profesori.

Ne sviđa vam se atmosfera na kampusu ili reputacija koja “bije” vaš fakultet

Jedna od prvih stvari koje ste vjerojatno čuli o studiju i fakultetu koji vas zanima jest da se ne radi samo o obrazovnoj instituciji nego o “stilu života”. I to ne treba podcjenjivati ili zanemariti prilikom odabira! Ako vam neki općeniti stereotipi (koliko god smiješni bili) koji se vežu za vaš fakultet ne odgovaraju i ako se jednostavno ne pronalazite u “tipičnoj slici” studenta tog usmjerenja, razmislite o drugom studiju.

Ugodnost i osjećaj pripadanja na fakultetu važni su kao i predmeti koje ćete slušati. Jesu li na vašem fakultetu ogromne grupe studenata ili se studira u malenim, intimnim grupicama u kojima svaki profesor poimence zna svakog studenta? Radi li se o aktivnoj zajednici studenata koji organiziraju razna putovanja, radionice, terenske nastave ili je svaki student za sebe? Možda se ne čini bitnim, ali svi ovi faktori uticat će na vašu motivaciju i osjećaj ugode tokom studiranja stoga je dobro uskladiti i ove faktore prilikom odabira.

Prošao je prvi semestar, a vi se još uvijek niste uklopili

Dobar je savjet da svakome treba dati priliku, a isto vrijedi i za fakultet. Ali još je bolji savjet onaj koji kaže da nije sramota nazvati kući ili se prijateljima pojadati ako shvatite da ste i nakon prvog semestra ravnodušni i nezainteresirani za studij, upoznavanje kolega, profesora i svih drugih aspekata studiranja.

Rijetko ko ima realnu sliku o tome što ga čeka jednom kad upiše fakultet stoga se studenti često razočaraju. Ako ste sigurni da se ne radi o početnoj nervozi i zbunjenosti koju osjeća svaki brucoš, možda je vrijeme da počnete razmišljati o drugom studiju.

Imate osjećaj kao da ste pristali na utješnu nagradu

Ako se osjećate kao da ste upravo dobili utješnu nagradu upisivanjem faksa i pripremate se “pomiriti sa sudbinom”, dobro razmislite vrijedi li donijeti takvu odluku.

Ponekad se vaši afiniteti ne poklapaju s onime što su roditelji zamislili za vas, ali ukoliko i vi nemate interesa za ono što vam savjetuju – radije odlučite upisati studij u nekom drugom gradu kako biste se odmaknuli od njihovog uticaja ili pritiska. Odluka o upisu studija trebala bi biti vaša, iako su sugestije starijih i iskusnijih uvijek dobrodošle.

Osjećate se preblizu ili predaleko od kuće

Lokacija fakulteta jako je bitna. Ako imate potrebu napustiti porodično gnijezdo i okušati se u samostalnom životu pokušajte tako organizirati i studiranje. Odlazak daleko od kuće ne mora biti skup niti nemoguć.

Ukoliko vam je ideja odlaska u drugi grad ili u drugu državu neprivlačna – odlučite se za studij u blizini kuće. Većina studenata reći će da je jedino pravo iskustvo studiranja ono kad živiš u domu i studiraš u drugom gradu, a drugi će reći da život u domu ili s cimerima uopće nije presudan. Bitno je kojem taboru pripradate vi.

Fakultet je vrijeme sazrijevanja i osamostaljivanja, ali nije uvijek nužno otići na drugi kraj zemlje kako biste pronašli svoju samostalnost i razvili se kao osobe.

I iako je mudro poslušati savjete starijih i iskusnijih koji možda bolje razumiju posljedice odluke o upisu društveno-humanističkog ili nekog stručnog usmjerenja, naročito u kontekstu zapošljavanja nakon diplome, odluka o studiju ipak bi trebala biti samo vaša.

Ako je donesena na temelju dobrog informiranja, razgovora sa starijim kolegama, osobama koje su se zaposlile u struci, ali i stručnjacima za karijerno savjetovanje, studiranje će se pretvoriti u odlično iskustvo sticanja znanja koje će vas oblikovati kao stručnjaka, ali i osobu.

Ukoliko u vama ne “vrišti” neki unutarnji instinkt i ne govori vam da pobjegnete glavom bez obzira, ukoliko vam stil života koji vam studij nudi odgovara i ukoliko se sretno umrežavate već od prve godine fakulteta – znajte da ste na pravom mjestu, piše Moj Faks.