Rat, iseljavanje, bijela kuga: Na UNSA će biti upisano oko 4.000 studenata od 6.200 mjesta

Na fakultete u Sarajevu se upisuje sve manje studenata, a rektor na to kaže da "jednostavno nemamo djece".


UNSA
UNSA

Univerzitet u Sarajevu u prvom upisnom roku je upisao više od 50 posto studenata, ali očekivanja su da će biti upisano ukupno oko 4.000 studenata iako je odobreno 6.200.

Advertisements

Rektor UNSA-e Rifat Škrijelj kazao je za N1 da je relativno zadovoljan brojem upisanih.

 – Jednostavno nemamo djece. Ja to tvrdim već nekoliko godina. Nije problem u konkurenciji između privatnih i državnih univerziteta nego jednostavno nema studenata. Imali smo tri ozbiljna udara na demografsku sliku ovih prostora. Prvi udar je bio rat – nama su cijele generacije ljudi poginule. Najviše je stradalo ljudih rođenih od 1965. do 1980. Njihova djeca su sada trebala upisivati fakultete. Dakle, nema njih, a nema ni njihove djece. Drugi udar je bio iseljavanje zbog rata i treći – postratno iseljavanje, kaže Škrijelj.

Kada je riječ o nastavi, rektor još uvijek nije mogao reći u kojem modelu će se odvijati nastava.

Advertisements

 – Želja univerzitetsko-akademske zajednice je da se studenti vrate u učionice. Djelomično sada za to imam uslove, ali kakva će biti situacija 1. oktobra – ne možemo prognozirati. Imamo pred sobom još 25 dana. Šta će se tada na polju zdravstveno-sigurnosne situacije događati, ne možemo prognozirati. Morat ćemo poslati upit kriznim štabovima za preporuke i mjere. U velikoj mjeri proces povratka u učionice zavisit će i od broja vakcinisanog osoblja, ali i studenata. To je jedna od stvari koju Univerzitet morati imati. Mi smo oprediljeljeni da kada su manje grupe da nastava bude uživo, a da velike grupe budu online. Što se tiče online učenja tu je ugrožen kvalitet obrazovanja. Ali borimo se kao i cijeli svijet. Takva je praksa i na najprestižnijim univerzitetima svijeta, kazao je.

Rektor Škrijelj govorio je i o situaciji na Medicinskom fakultetu UNSA gdje se u proteklih pet godina izmijenilo pet dekana i nijedan nije završio mandat.

 – Nijedan dekan ne može da sastavi svoj mandat zadnje 4 godine. To apsolutno nije do rektora UNSA-e, niti do Univerziteta kao institucije već do unutrašnjih odnosa na Medicinskom fakultetu, odnosa predkliničari – kliničari, a prije svega do odnosa KCUS-a prema Medicinskom fakultetu. KCUS, zvanično ili nezvanično, kao federalna institucija upravlja procesima na Medicinskom fakultetu koji je kantonalna institucija odnosno javna ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Prema tome, ako imamo situaciju da jedna federalna institucija, u ovom slučaju KCUS, sa jednim brojem svojih uposlenika koji su istovremeno simboličnim procentom angažiranim na Medicinskom fakultetu, i taj fakultet ne može bez njih funkcionirati, ali ne mogu ni oni bez tog fakulteta biti nastavno osoblje. Oni su već sada na putu da izgube radno-pravni status jer nisu prenijeli svoje ugovore o radu na Univerzitet u Sarajevu zbog ovih statusnih promjena, kaže rektor Škrijelj.