Raketa studenata Mašinskog fakulteta u finalu međunarodnog takmičenja

Raketu nazvanu „Aurora 3“ svojim rukama su napravili studenti tima „Beoavia“ sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.


Foto: Screenshot RTS

Raketu nazvanu „Aurora 3“ svojim rukama su napravili studenti tima „Beoavia“ sa Mašinskog fakulteta u Beogradu. Oni su sa njom učestvovali na Međunarodnom takmičenju studenata u oblasti vazduhoplovstva koje je organizovao „Erbas“ i plasirali se u finale takmičenja “Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022”.

Advertisements

Posle prve faze takmičenja koju su uspješno završili, tim studenata Mašinskog fakulteta „Beoavia“ sada očekuje finale koje će se održati u Španiji.

Na takmičenju je bilo preko 25 ekipa, među kojima je dosta onih koje dolaze iz razvijenijih zemalja nego što je Srbija, napominje gost Jutarnjeg programa, Petar Marčetić, koordinator projekta rakete-jedrilice „Aurora 3“.

– Sam zadatak na takmičenju je da se smanji efekat slošinga, odnosno efekat bućkanja. Također, pogon koji se koristi za pokretanje ove rakete je kombinacija vode i vazduha,objašnjava Anja Kurilić, članica tima.

 – Ono što je naš tim istaklo u odnosu na konkurenciju je to što su eksperimentalno demonstrirali svoje proračune, dodaje Anja.

Advertisements

U timu je učestvovalo preko 20 djevojaka sa različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu i sa Vojne akademije. Anjin zadatak je bio aerodinamički proračun, odnosno krila letjelice koja joj omogućavaju što dalji domet i stabilnost.

– Ocjenjuje se dosta aspekata same letjelice. Brzina i domet su finalni parametri, ali se ocjenjuje i izvještaj u kome mora da se navede postupak kako smo došli do te konfiguracije i tehničkih rješenja. Ocjenjuju se i sama tehnička rješenja, kao i njihova potrvrda, naglašava Petar Marčetić.

Tim „Beoavia“ ne radi samo na projektu „Aurora“, već na još dva projekta. Jedan je letjelica „Feniks“ koju spremaju za „Er-kargo challenge“ koji ih očekuje početkom jula u Minhenu. Prave i letjelicu „Kos“ za takmičenje „New flying competition“ u Hamburgu, krajem septembra, prenosi RTS.

– Najveći rivali su nam bili timovi iz Italije i Španije, ali sama činjenica da smo uspjeli da se plasiramo u finale za nas je najveći uspjeh i to što smo pobijedili prošlogodišnje pobjednike iz Portugala. To smatramo našim najvećim postignućem ove godine, ističe Marčetić.

– Prethodne godine smo osvojili treće mjesto, godinu pre toga, četvrto, a ove godine, nadamo se barem drugom mjestu, ako ne i prvom, dodaje Anja Kurilić.