“Pukotine u vremenu”: Naučnici potvrdili, Einstein je prije 100 godina ipak bio u pravu

Američki naučnici su detektirali sudar dvije ogromne crne rupe i njihovo spajanje u jednu na udaljenosti od 1,4 milijarde svjetlosnih godina.


einstein gravitacijski valovi

Izvanredno otkriće gravitacijskih valova, pukotina u prostoru i vremenu čije je postojanje pretpostavio Albert Einstein prije stotinu godina, iz februara ove godine nije bila prevara. Naučnici su objavili da su ih uočili i drugi put.

Gravitacijske valove opazili su stručnjaci u dva golema detektora gravitacijskih valova smještena u američkim saveznim državama Louisiani i Washingtonu, međusobno udaljenih 3.000 kilometara.

Prvo otkriće gravitacijskih valova objavljeno je u februaru ove godine i bilo je senzacija u astrofizici te pretvorba Einstenove teorije gravitacije iz 1916. u stvarnost.

Drugo otkriće zabilježeno je u sudaru crnih rupa, jedne 14 puta veće od Sunca, druge osam puta, koje su potom spojene u jednu, 21 put veću od Sunca.

Detektor u Louisiani prvi je zabilježio gravitacijske valove, a onaj u Washingtonu to potvrdio 1,1 milisekundu poslije. Vremenska razlika će naučnicima pomoći da ugrubo izračunaju gdje se sudar dogodio.

Oni također kažu kako druga detekcija gravitacijskih valova potvrđuje da je sparivanje crnih rupa relativno često.

– Sada kad možemo otkriti gravitacijske valove, oni će biti fenomenalan izvor novih informacija o našoj galaksiji i jedan posve nov izvor otkrića o svemiru, rekao je astrofizičar Chad Hanna.

(Express.hr)