Provedite praznike u društvu knjige

Tmurni zimski dani za sve knjigoljupce idealno su vrijeme za ušuškavanje, topli čaj, vatricu i zimske knjige. Donosimo vam nekoliko prijedloga.


Winter reading yes

Ovo su knjige koje će vam sigurno držati pažnju i koje će vam ispuniti zimske dane:

Advertisements

1. Stieg Larsson, Milenium trilogija

Tri knjige Stiega Larssona po kojima su snimljeni i veoma uspješni filmovi („Muškarci koji mrze žene“, „Djevojčica koja se igrala vatrom“ i „Kula od karata“) držaće vašu pažnju tokom dugih zimskih dana i noći. Riječ je o najpopularnijem serijalu svih vremena u Švedskoj. Priča prati problematičnu i vrlo neobičnu djevojku Lisbeth Salander (stručnjaka za računare i vrsnog hakera) i vrhunskog novinara Mikaela Blomkvista, koji radi u listu ”Milenium”. On i Lisbeth će proći kroz niz neobičnih situacija raspetljavajući slučajeve koji su prodrmali Švedsku, ali i otkrivajući postepeno užasnu i tužnu prošlost Lisbeth Salander.

2. Diane Setterfield, Trinaesta priča

Ova knjiga Diane Setterrfield ima mali gotički štih i misteriju koja će vas držati u neizvjesnosti do samog kraja. Savršena je za hladne jesenje dane i zimske noći. Riječ je o ličnoj povjesti poznate književnice Vide Winter i o porodici Angelfield, koja na tom putu otkriva i mnoge druge stvari iz prošlosti same Vide, ali i Margaret Lea, koja piše njenu biografiju i koja je uz Vidu u njenom putovanju u prošlost.

3. Eowyn Ivey, Snježno dijete

Advertisements

Svojim prvim romanom “The Snow Child” Eowyn Ivey je nominovan za Pulicerovu nagradu 2012. i smatraju ga najvećim književnim otkrićem te godine. Radnja je smještena u godinu 1920. na Aljasku. Glavni likovi su Jack i Mabel koji se udavalju u vezi jedno od drugog. Oni odluče da naprave dijete od snjega, ali kada se probude sljedećeg dana snježno dijete je nestalo, a umjesto njega pojavila se plava djevojčica. Neobična priča se dalje razvija i “umotava” oko pomenutog para i djevojčice.

4. Yann Martel, Pijev život

Ova divna knjiga Yanna Martela, po kojoj je snimljen i uspješan film, će vas navesti da preispitate svoje životne stavove i naučiće vas nekim novim stvarima u životu. Teretni brod je potonuo, a na površini surovog Tihog okeana ostaje da se ljulja samo jedan čamac za spasavanje. U čamcu se nalazi neobična ekipa –  hijena, orangutan, zebra sa slomljenom nogom, kraljevski bengalski tigar od dvjesta kila i Pi Patel, šesnaestogodišnji Indijac.

5. Jack London, Zov divljine

Ovaj klasik Jacka Londona, mnogi bi vam preporučili za zimske dane. Mladi pas Buck je na Aljasci vukao saonice, ali otrgne se čovjekovoj kontroli i vrati divljini kao vođa jednog čopora vukova. Međutim, to je samo dio priče o ovom Bucku, ali i životu na Aljasci.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)