Promovisana 32 doktora nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu

BiH bogatija za 32 doktora nauka.


uuis
Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu jučer je promovisano 32 doktora nauka iz različitih naučnih oblasti.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je novinarima da se ovi doktori nauka priključuju broju od 510 doktora nauka i da se danas upisuju u elitu naučnih radnika Univerziteta i RS-a.

Prema njegovim riječima oni su, zajedno sa 23.000 diplomaca prvog i drugog ciklusa studija, potencijal ovog univerziteta.

– Danas promovišemo tri doktora ekonomskih nauka, pet doktora tehničkih nauka, od toga dva doktora nauka iz oblasti elektrotehnike, dva iz oblasti mašinstva i jedan iz oblasti saobraćaja. Jednog doktora nauka iz metodike razredne nastave, pet doktora stomatoloških nauka, četiri doktora medicinskih nauka, jednog doktora biomedicinskih nauka, jednog doktora pravnih nauka. Takođe, promovišemo i jednog doktora iz oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, četiri doktora nauka iz oblasti poljoprivrede, četiri doktora filoloških nauka, dva doktor književnoistorijskih nauka i jednog iz oblasti psihologije, naveo je Kulić.

On je istakao da je obaveza doktora nauka, kao i svih naučnih radnika da svojim idejama i kreativnošću promijene okruženje i obezbijede bolju budućnost svih nas.

– Sadašnjošću se kreira budućnost, a siguran sam da će oni kreirati budućnost Republike Srpske i biti najbolji ambasadori Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Većina doktora nauka već radi na fakultetima našeg univerziteta i postigli su nevjerovatne rezutate u svom obrazovnom i naučno-istaživačkom radu, rekao je Kulić, piše Katera.news.

Aleksandra Žuža, docent doktor na Katedri za dentalnu patologiju Medicinskog fakulteta u Foči, rekla je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu bio odličan izbor.

– Mogu u svoje ime i u ime ostalih doktora nauka da kažem da odluku za upis na fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu dugujemo roditeljima koji su imala viziju, povjerenje i koji su prepoznali kvalitet ovog univerziteta, rekla je Žuža.

Kako ističe, da je to bio dobar izbor potvrđeno je mnogo ranije kada su nakon završenih osnovnih studija svoje školovanje nastavljali na ovom univerzitetu.

– Bili smo u mogućnosti da za postdiplomske studije biramo fakultet u nekoj drugoj zemlji, a mi smo birali Univerzitet u Istočnom Sarajevu jer smo se uvjerili u kvalitet, rekla je Žuža.