Promocija “Religioskopa”, digitalne platforme Historijskog muzeja BiH

Historijski muzej BiH poklanja besplatnu digitalnu platformu "Religioskop". U pitanju je digitalna, edukativna platforma koja putuje kroz vrijeme kulturno-historijskog naslijeđa BiH.


Ove godine u sklopu manifestacije “Mjesec muzeja 2020” koja svake godine, tradicionalno, počinje s početkom novembra i traje cijeli mjesec, Historijski muzej predstavlja “Religioskop”.

Advertisements

“Religioskop” je namijenjen prvenstveno mladima i predstavlja svojevrsnu podršku obrazovnom sistemu za bolje upoznavanje sa bogatstvom, ljepotom i kompleksnosti bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa četiri vjerske zajednice na tlu BiH, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Virtualno učenje namijenjeno studentima, učenicima i nastavnicima omogućeno je kroz stotinu priča u kojima su obuhvaćene teme poput arhitekture, pismenosti, raznih običaja i praznika. Nadopunjavanje znanja i razvijanje kritičkog mišljenja na temu religije u BiH kroz samo par klikova uveliko će olakšati online nastavu, pojašnjavaju iz Historijskog muzeja BiH.

“Otežavajuće okolnosti ove godine nas nisu spriječile, nego, naprotiv, motivisale da se prilagodimo, i da po peti put organiziramo program Mjeseca muzeja. Mjesec muzeja, namijenjen promociji muzeja i kulturno-historijskog naslijeđa, ove jubilarne godine stavlja fokus na obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama, kao i na promociju digitalnih tehnologija u kulturi i obrazovanju. Smatramo to našim doprinosom obrazovanju i obrazovnom sistemu u ovom prisilnom online vremenu, ali i odličnim modelom za razvijanje sličnih platformi u budućnosti”, izjavila je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Advertisements

Promocija digitalne platforme “Religioskop” tokom novembra planirana je u tri grada, Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, kao i preko društvenih mreža.

Na društvenim mrežama, Historijski muzej BiH organizirat će online takmičenje za učenike i studente na području cijele Bosne i Hercegovine. Online takmičenje trajat će četiri sedmice, a sretnim i brzim učesnicima online takmičenja pripremljene su vrijedne nagrade, koje će omogućiti kvalitetno praćenje online nastave.

Kreirana digitalna platforma “Religioskop” nastala je kroz saradnju Historijskog muzeja BiH sa muzejskim institucijama iz BiH, kao i različitim domaćim i internacionalnim partnerima i pojedincima koji su pomogli istraživanje i ustupili materijal za izradu digitalne platforme. Projekat “Religioskop” se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), prenosi Klix.ba.

U toku manifestacije “Mjesec muzeja 2020”, u čast 75 godina postojanja Historijskog muzeja BiH, planirane su i druge aktivnosti, radionice, promocije, virtualna šetnja kroz muzej, kao i izložba o historiji bh filmskog naslijeđa u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo. Većina aktivnosti planirana je u online formatu, te u prostoru Muzeja, koliko to epidemiološke prilike budu dozvoljavale, navodi se u saopćenju.