Zbog neriješenog statusa KCUS-a studenti tri zdravstvena fakulteta ostali bez nastave: Bezuspješno se obraćali institucijama

Sudentima tri zdravstvena fakulteta već treću sedmicu se ne održava nastava zbog neriješenog pitanja statusa KCUS-a kao Univerzitetske bolnice


Na svim fakultetima UNSA 19. oktobra je počela nastava osim na fakultetima zdravstvene grupacije u Kantonu Sarajevo. Sudentima tri zdravstvena fakulteta već treću sedmicu se ne održava nastava zbog neriješenog pitanja statusa KCUS-a kao Univerzitetske bolnice.

Advertisements

Studenti Medicinskog, Fakulteta zdravstvenih studija i Farmaceustkog fakulteta su održali osmodnevne online proteste, ali kako kažu,to nije dalo nikakve rezultate. Zato u srijedu, četvrtak i petak izlaze na ulicu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera: nošenja maske, manjeg broja učesnika od 60 i socijalne distance.

Predsjednik udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu Faruk Osmankadić za face.ba kaže da su zahtjevi studenata da se omogući nastava na 4. i 5. godini Medicinskog fakulteta to jeste da se riješi status KCUS-a kao Univerzitetske bolnice kako bi se nastava počela normalno odvijati.

 – Drugi zahtjev je da se studentima koji su ostvarili prosjek veći od 8 omogući prelazak na budžet, a treći je smanjenje školarina, dodaje Osmankadić. Također, na drugim fakultetima zdravstvene grupacije također nema nastave zbog nerješenog pitanja oko finansiranja profesora i sipunjenja norme.

Advertisements

Bezuspješno se obraćali institucijama

 – Neriješen status KCUS-a znači nemogućnost odvijanja nastave. Niko od profesora ne može da drži nastavu na klinici koja je nama najbitnija za naš budući poziv ljekara. Razgovarali smo sa Univerzitetom, Rektoratom i ministrom obrazovanja KS, ali nažalost ni u u ministarstvu nismo dobili konkretno rješenje. Pandemija nema nikakve veze sa nerješenim pitanjem KCUS-a, to su formalne stavke koje mora riješiti viskoškolska ustanova, zaključuje Osmankadić.

U srijedu (04.11.) na ulice izlaze studenti medicine, prekosutra studenti Fakulteta zdravstvenih studija, a u petak farmaceuti. Svi protesti počinju ispred zgrada fakulteta, a šetnju nastavljaju prema zgradi Vlade KS, a završavaju ih pred zgradom Rektorata UNSA.