Baterija vam se brzo troši? Donosimo moguće rješenje

Ako vam se mobilni telefon brzo prazni, ovo je nekoliko ključnih načina na koje ćete spasiti bateriju vašeg mobitela.


young woman using a smartphone as it is being charged

Najčešći prigovor na efikasnost pametnih telefona usko je vezan uz njihovu bateriju. Korisnici nakon nekog vremena počnu prigovarati na to kako im telefon traje kraće nego kad su ga kupili, kako im neke aplikacije troše previše struje te da nisu zadovoljni sa uređajem jer “se prerano gasi”.

Rješenje ovog problema leži u nekoliko vrlo jednostavnih poteza koji se dodiruju korisničkih navika i samog instaliranog softvera, piše “Tportal”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Bacite pogled na softver

Kada ste zadnji put provjerili koje aplikacije troše najviše baterije? Vrijeme je za posjetu podešavanjima. Aplikacije vole trošiti bateriju – neke toliko da počnu ugrožavati normalno korisničko iskustvo. Nikome se ne da posezati za punjačem nekoliko puta dnevno, ali na sreću odlazak u servis po novu bateriju nije jedino rješenje.

Programi poput Messengera, Snapchata ili Snapseeda troše puno baterije, a razlog su reklame – prije svega zato jer za učitavanjem svake od njih smartfon treba potrošiti nešto struje. Ako je reklama loše dizajnirana, ona može potrošiti puno struje.

Druge aplikacije vole osvježavanje u pozadini, što znači da troše bateriju čak i kada je vaš Android zaključan. Konačno, tu su aplikacije za video prenose koje troše puno struje zato jer je ekran sve vrijeme upaljen i to često potraje i do sat vremena.

Ovo su neke od najčešćih aplikacija koje troše najviše: Snapchat, Facebook, Instagram, YouTube, Netflix, WhatsApp, TikTok, Google Maps, pokušajte ih staviti na odmaranje kada ih ne koristite, podešavajući svoje postavke mobitela.

2. Pažljivo s punjenjem

Još jedna stvar na koju se isplati obratiti pažnja je vrijeme punjenja baterije. Iako velik broj uređaja korisnici sve vrijeme ostavljaju na punjaču, to možda nije najbolja ideja. Baterije u modernim uređajima najbolje rade ako im se kapacitet drži između 20 i 80 posto.

3. Koristite originalne punjače i dodatke

Ako je to moguće, kupujte ili kvalitetne punjače koje je certifikovao proizvođač vašeg smartfona ili se držite originalnih punjača. Jeftini punjači mogu nanijeti štetu bateriji, što znači da se isplati biti siguran i držati se originalne opreme.