Program ‘EU i ti’ studentima iz BiH ukazuje na evropske mogućnosti

Novi program u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) u BiH, 'EU i ti', otpočeo je u ponedjeljak sa ciljem otvaranja mogućnosti EU za bh. studente.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Novi program u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) u BiH, ‘EU i ti’, otpočeo je u ponedjeljak sa ciljem otvaranja mogućnosti EU za bh. studente.

Studenti na osnovnim studijama iz cijele Bosne i Hercegovine imaće priliku da tokom maja i juna ove godine saznaju više o evropskim integracijama i prilikama za studente iz EU, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

U programu će učestvovati 650 studenata sa 13 univerziteta u BiH, a program obuhvata i informativne posjete Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH, te finalno takmičenje u debati za sve univerzitete koji u njemu učestvuju.

Program završava dvodnevnom studijskom posjetom Briselu za četiri studenta sa dva univerziteta koja pobijede u takmičenju u debati, i za po jednog studenta sa ostalih 11 univerziteta.

Studenti sa Univerziteta u Bihaću prvi su posjetili kancelariju specijalnog predstavnika EU u BiH u ponedjeljak, 12.05.2014. godine, u Sarajevu. Studenti i nastavnici razgovarali su sa zamjenikom šefa Delegacije EU Rencom Davidijem.

Davidi je rekao da su se u razgovoru dotakli velikog broja tema, od procesa evropskih integracija do mogućnosti školovanja koje nudi program ERASMUS+.

Program ‘EU i ti’, koji realizira udruženje Vesta iz Tuzle, nastavit će sa posjetama studenata sa Medicinskog fakulteta u Foči, Akademije umjetnosti Široki Brijeg i Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ iz Mostara, saopšteno je iz Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

(Radiosarajevo.ba)