“Što se onda čudimo novim generacijama zdravstvenih radnika?”

Danas je glavna tema u akademskoj zajednici izjava studenata Farmaceutskog fakulteta UNSA koji su naveli da ih je profesorica na predavanju nazvala “kerovima” misleći da joj je u tom trenutku isključen mikrofon.

Studenti su imali priliku da čuju brojne uvrede na svoj račun, a iste možete poslušati u narednom snimku:

https://youtu.be/DTGbidanZR0

Objavljen snimak: Profesorica fakulteta u Sarajevu zaboravila isključiti mikrofon pa studente nazivala kerovima?

Definitivno ne postoji opravdanje za uvrede koje je izrekla ova profesorica na račun studenata, niti ga neko pokušava pronaći. Jedino se dotična profesorica Edisa Trumić obratila javnosti sa izjavom da nije upotrebijela termin “kerovi” te da ne zna kako je snimak nastao kada je sigurna da je isključila mikrofon.

Ja sam isključila svoj mikrofon, ali pošto i asistent snima onda se to vjerovatno čulo iz te susjedne sobe šta sam ja privatno pričala. To ne može biti razlogom bilo kakve medijske objave i slično. Ne vidim razloga, ali taj termin “kerovi” sigurno nije upotrebljen. Neki drugi je mogao biti, ali taj nikako nije, tako da ja ne vidim svrhu. Ja sada gledam da njima izađem u susret, i ako slučajno budem nastavila rad opet bih gledala da im izađem u susret jer je meni ovo viška. Ovo je samo ovaj semestar. Stvarno ne vidim razlog zbog čega bi to bilo na neki način inscenirano, kazala je profesorica Trumić.

Oglasila se i profesorica: Nisam upotrijebila termin “kerovi”

Među onima koji su osudili ovaj događaj, kao i odnos prema budućim kolegama je i ugledni sarajevski doktor Dragan Stevanović, koji se oglasio putem Facebooka.

– Čitam ovu sramotu koju su objavili studenti farmacije i razmišljam koga smo sve promovirali u univerzitetske nastavnike zadnjih godina.

Po kojim kriterijima?

Šta oni o profesionalnoj etici mogu naučiti svoje studente?

Što se onda čudimo novim generacijama zdravstvenih radnika?

Riba od glave (fakulteta) zaudara na daleko, napisao je doktor Stevanović.