Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju KS upućen u skupštinsku proceduru: Da li će redovni studenti dobiti pravo na rad?

Svakodnevna briga o finansijama utiče na akademski uspjeh, ali i na psihičko zdravlje studenata.


closeup shot entrepreneur working from home his personal finances savings

Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo utvrđen je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, te u skladu sa propisanom procedurom upućen u skupštinsku proceduru.

Razgovarao: Eldar Abaz

Prijedlog zakona o visokom obrazovanju je u proteklom periodu izazvao veliku reakciju javnosti. Dok su jedni tražili ispravke i izmjene, drugi su smatrali da je Prijedlog izuzetno kvalitetan i da ga je potrebno usvojiti. Reakcije studenata su bile podijeljenje, a Studentski parlament UNSA je organizovao i proteste. Nizom javnih diskusija po pitanju ovog Nacrta, a sada već Prijedloga, studenti su mogli da iskažu svoje mišljenje i ukažu na ono što je potrebno da se izmijeni ili u potpunosti izbaci iz Prijedloga. Ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade Aleksandra Nikolić u više navrata je pojašnjavala određene članove Prijedloga, kako na javnim diskusijama tako i u medijima. Jedan od članova ovog Prijedloga jeste i onaj koji se odnosi na zaposlenje redovnih studenata u toku studija.

Prijedlog Zakona daje mogućnost zaključivanja studentskog ugovora o radu

– Zakon daje mogućnost zaključivanja studentskog ugovora o radu za redovne studente u vrijeme studiranja te osigurava diverzitet i dostupnost saradničkog osoblja, kao i veći kvalitet i unapređenje studijskih programa, istakla je ministrica Nikolić.

Svakodnevna briga o finansijama utiče na akademski uspjeh, ali i na psihičko zdravlje studenata

Navedenim članom Prijedloga zakona se stvaraju lakši uslovi za studente i njihov svakodnevni život. Iako se redovni studenti, kada je u pitanju školarinu, finansiraju iz budžeta, to nije sasvim dovoljno. Plaćen fakultet nije u potpunosti olakšao studentima njihov studentski život, jer postoje osnovne potrebe svakog studenta, pogotovo onih koji dolaze iz drugih gradova u Sarajevo, gdje moraju plaćati smještaj, režije, hranu i slično.

Bez obzira na podršku roditelja, porastom cijena svi su stavljeni na prevelika iskušenja. Važno je da se o toj problematici razmišlja svakodnevno i pronađe adekvatno rješenje, kako bi se se studentima olakšali njihovi studentski dani. 

Pored svega navedenog, studenti su primorani da kupuju knjige i materijale za učenje, jer u većini slučajeva fakultetske biblioteke nemaju dovoljan broj knjiga za sve studente. 

Studenti nisu zaštićeni, te uglavnom rade “na crno” za male dnevnice i to poslove poput istovara, utovara ili konobarisanja. Nisu osigurani nikakvim ugovorom ili garancijom da će biti isplaćeni.

Svakodnevna briga o finansijama utiče na motivaciju studenata, otežano spremanje ispita, a na kraju i na akademski uspjeh i samo psihičko zdravlje studenata.

Stressed student

Studentski život finansijski neizdrživ

Renta jednog stana ili sobe koštaju od 200 do 250 KM, a režije iznose minimalno 100 KM. Studentski budžet je dodatno opterećen i kupovinom namirnica, sredstava za ličnu higijenu. Kada se sve to sabere, studentski život je jako skup, a toliko opterećen budžet u konačnici utiče i na kvalitet studentskog života.

Nemogućnost zaposlenja za vrijeme studija, osim negativnog utjecaja na finansije i kvalitet života za vrijeme studiranja, studentima otežava pronalazak posla nakon završetka studija. Svake godine stotine diplomaca su u potrazi za poslom, a da pri tome za vrijeme studija nisu stekli nikakvo radno iskustvo, što predstavlja otežavajuću okolnost kako bi pronašli svoje mjesto na tržištu rada.

O ovome smo razgovarali sa dvije studentice, Sabinom Nahodović sa Fakulteta zdravstvenih studija i Iman Hamzić, studenticom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Kako je naša sagovornica, studentica Sabina Nahodović istakla, od velike je važnosti da se o  studentima počne razmišljati svakodnevno, a ne samo periodično.

– Studenti su važna karika našeg društva, te smatram da ovim članom Prijedloga zakona koji se odnosi na zaposlenje, studenti dobijaju priliku da stiču i potrebne vještine, ali i da omoguće sebi jednostavniji način života, kaže Sabina.

– Ono što je potrebno pomenuti jeste i to da je biti student u Sarajevu, kao glavnom gradu, samim time i gradu sa najvećim standardima i cijenama, je zaista teško. Dovoljna je činjenica da se osnovne namirnice, poput ulja plaćaju preko 6 KM. Zamislite sada koliko iznose računi, zatim kirije za stanovanje, jer nastava više nije online, ističe studentica Zdravstvenih studija

Dotakla se i toga da i gradski prevoz jako puno košta, mjesečni kuponi su za studente skuplji nego za penzionere, a ne smije se zaboraviti i internet koji je svakom studentu potreban. Sve su to dodatni troškovi koje jedan student ima u toku mjeseca.

Studenti nemaju nikakve olakšice

Kroz razgovor sa studenticom sa Fakulteta politčkih nauka, Iman Hamzić, istakla nam je da je od velike važnosti da redovni studneti imaju mogućnost zaposlenja u toku svog studiranja, te da je potrebno raditi na usavršavanju sistema koji će takvo što omogućiti.

– U vremenu prevelikih poskupljenja, potrebno je razmišljati i o studentima, jer veliki broj njih živi od stipendija koje nisu adekvatne za situciju u kojima se nalazimo. Rade ilegalno za male dnevnice i nisu prijavljeni. U potpunosti se iskorištavaju, a studenti pristaju na takvo što, jer studentski život puno košta, istakla je Hamzić.

U razgovoru nam je otkrila i to da ima jako dosta kolega koji dolaze iz drugih gradova, i iako su na budžetu, većina njih mora plaćati smještaj, pored toga komunalije, ali i hranu, a ne dobijaju nikakve olakšice kao studenti.

Studenti zaslužuju kvalitetniji studentski život

– U mnogim evropskim gradovima, studenti imaju mogućnost jeftinijeg obroka u restoranima, prosto uživaju u raznim beneficijama i olakšicama, jedna od tih jeste i zaposlenje studenta. Dovoljan je primjer da u svijetu i srednjoškolci mogu da rade, nakon završenog školskog dana, a da ne pričamo o studentima. Dok takvo što nije slučaj u Sarajevu, te takve olakšice studenti ovdje nemaju, navodi studentica Iman Hamzić.

Istakla je i to da studentski život košta i da nije dovoljno biti na budžetu. Od knjiga i radnog materijala, pa sve do osnovnih životnih namirnica, mnogo je stvari koje opterećuju studentski budžet. Potrebno je da se donosu odluke koje će svim studentima učiniti studiranje lakšim, a studentski život kvalitetnijim.