Predstavljamo Homework Hub – multifunkcionalni prostor za učenje, rad i druženje

Mirza, Emina i Edin idejni su kreatori Homework Huba, multifunkcionalnog prostora za učenje, rad i druženje. U razgovoru za STUDOMAT otkrivaju kako i zašto je nastala ova zanimljiva ideja i u čemu pronalaze inspiraciju.


Homeeork Hub 7 1200x900 1

Homework Hub je multifunkcionalni prostor za učenje, rad i druženje. Zasnovan je na principu coworking prostora s prilagodbom za studente i mlade. Homework Hub je, kako kažu osnivači, nastao iz potreba sa kojima su se i sami susretali kao studenti, a to je motivirajući prostor gdje mladimogu ispunjavati svoje školske/univerzitetske obaveze, učiti sami ili u grupi i pripremati se za ispite, testove i kolokvijume.

Idejni kreatori Homework Huba su Mirza Rastoder, Emina Bašić i Edin Sabljica. Mirza i Emina su bivši student Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, fakulteta Menadžmenta i javne uprave, smjer Međunarodni i javni odnosi. Mirza je trenutno student kombinovanog master programa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Zagrebu, a Emina je magistrica demokratije i ljudskih prava. Edin je trenutno student hemijskog inženjeringa na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Zajednički hobiji su im kažu putovanja i boravak u prirodi. Međutim, od samog nastanka Homeworka, ovaj zanimljivi prostor im je postao ujedno najveća obaveza i “hobi”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Homeeork Hub 1 1

Pobjednici ste SBF Start-up Challengea. Zašto ste se prijavili i šta ova pobjeda predstavlja za vas i vaš projekat?

SBF Start-up Challenge je za nas i Homework značio početak. Bez pobjede na tom takmičenju Homework bi vjerovatno ostao samo ideja koju bi bilo teško realizirati. Ujedno pobjeda je bila pravi wake-up call da sa svim idejama dolaze obaveze i odgovornosti.

Koja vam je motivacija i zbog čega radite sve ovo?

Iako je inicijalna motivacija za osnivanje Homework Huba bila istinski “nevina” i zasnivala se na želji da napravimo promjenu, uvedemo nešto novo i poboljšamo studentski život u Sarajevu, vremenom je došlo do promjene izvora motivacije. Kroz stalni kontakt i komunikaciju sa studentima naša motivacija je postala više “opipljiva”, pretvorila se u želju da Homework postane i ostane sve ono što njima treba i što žele. Motivacija nam je i da organiziramo i dovodimo u naše prostorije sadržaj koji će im dati dodatna znanja, motivaciju i inspiraciju za konstantno učenje i širenje svojih znanja.

U čemu pronalazite inspiraciju?

Originalna inspiracija su nam bili univerzitetski “co-studying” prostori s kojima smo i sami imali kontakta u Italiji, Turskoj, SAD-u. Iako nam oni ostaju infrastrukturalna inspiracija za rast i širenje, pokušavamo postavljati svoje standarde. Konstantna inspiracija su nam studenti i grupe studenata s kojima smo imali kontakt, a koji su nam rekli da smo ih mi i Homework inspirisali da svoje inovativne ili kreativne ideje pokušaju razviti i osnovati. Definitivno je najveća moguća inspiracija kada u vama drugi ljudi vide sopstvenu inspiraciju.

Homeeork Hub 4

Koji su planovi za budućnost?

Homework želi postati sinonim za obrazovanje i učenje, želimo biti najveći univerzitetski hub u regionu, ali i jedan od razvojnih naučno-istraživačkih centara u Evropi.

Da li ste zadovoljni uslovima studiranja na vašim fakuletima? Kako su se vaši fakulteti prilagodili pandemiji i da li ste zadovoljni organizacijom online nastave?

Smatramo da ima dosta mjesta za napredak i poboljšanje kvalitete studiranja na UNSA. Kada su u pitanju generalni uslovi studiranja na našim fakultetima, zajednička riječ za sve njih koja bi najlakše opisala potrebne promjene je “update”. Sudeći prema studentima, koji dolaze i često dijele svoja iskustva, niko nije imao pozitivan stav o odvijanju nastavnog procesa tokom pandemije. Ali ono što nas je najviše iznenadilo jeste da radovanje studenata “lakoćom” polaganja ispita nije veoma dugo trajalo, s obzirom da su brzo shvatili da je online odvijanjem nastave najviše oštećen kvalitet znanja koje dobijaju.

Kako u javnost vratiti ponovo vrijednosti obrazovanja, učenja i čitanja?

Ne očekivati da ga vrate institucije, već mi mladi. Dokle god nam je glavni zahtjev i pitanje: Kad će 109294 rok za ovaj ispit, ili dajte nam još rokova, neće biti vrijednosti.

Homeeork Hub 5

Koje su vaše omiljene serije i filmovi?

Milioner s ulice, Iron Lady, Benjamin Button, The Good Doctor.

Preporučite nešto zanimljivo i kvalitetno za čitanje.

How to Have a Good Day i Okruženi idiotima.

Poruka za naše čitatelje, školarce i studente.

Sve smo vam omogućili, vaše je samo da učite! 😁

Homeeork Hub 2

Homework možete posjetiti na adresi Kolodvorska 12 u Sarajevu, pratiti ih na Facebooku i Instagramu, a za više informacija kontaktirajte Homework ekipu na broj telefona 062 171 472 ili putem e-maila hubhomework@hotmail.com.