Predsjednik Ustavnog suda BiH posjetio Univerzitet u Zenici i održao studentima predavanje

Nakon ovog predavanja, a u sklopu realizacije UNIGEM projekta, održana je radionica „16 dana aktivizma“.


Foto: Zenicablog
Foto: Zenicablog

U posjeti Univerzitetu u Zenici jučer je boravio gospodin Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Gospodin Tadić se u Rektoratu Univerziteta u Zenici sastao sa prof.dr.sc. Jusufom Durakovićem, rektorom Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Larisom Velić, predsjedavajućom Senata Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Ilhanom Bušatlićem, prorektorom za finansije i razvoj Univerziteta u Zenici i prof.dr.sc. Malikom Čabaravdićem, prorektorom za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Zenici.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Menadžment Univerziteta u Zenici prezentirao je način funkcionisanja i organizaciju Univerziteta, dok je gospodin Mato Tadić, prisutnima govorio o Ustavnom sudu i aktuelnim pitanjima koja se tiču Ustava BiH, piše Zenicablog.

Nakon posjete Rektoratu, gospodin Mato Tadić, održao je predavanje studentima druge godine Pravnog fakulteta na kojem je govorio o položaju Ustavnog suda, funkcionisanju i organizaciji, o samom načinu nastanka Ustava Bosne i Hercegovine u čijem procesu kreiranja je i sam učestvovao, te odgovorio na niz interesantnih pitanja koja su kroz diskusiju postavljali studenti.

UNIGEM projekat se realizira u saradnji sa TPO fondacijom i Ambasadom Velike Britanije, te predstavlja stratešku opredjeljenost univerziteta za uvođenjem rodne perspektive, odnosno osiguranjem rodne ravnopravnosti i sigurnog ambijenta za nastavnike i nastavnice, kao i za studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

U svrhu realizacije ovog projekta na Univerzitetu u Zenici formiran je Centar za rodnu ravnopravnost, a članovi Savjetodavnog odbora Centra prof.dr.sc. Maša Alijević i prof.dr.sc. Ilhan Bušatlić sa studentima su razgovarali u okviru radionice.