Predsjednica SV Medicus: Ko će odgovarati za našu nestručnost kad budemo sami sa pacijentom?

"E pa gospodo, idioti nismo, političke partije i vaši međusobni odnosi nas ne zanimaju, zanima nas ono što nam je zakonom garantovano..."


Studentima Medicinskog fakulteta Univrziteta u Tuzli od početka pandemije, ali i akademske 2020/21. godine zabranjen je ulazak u zdravstvene ustanove u smislu održavanja kliničkih vježbi, te su bili primorani da medicinske vještine uče online ili u dostupnim prostorijama ovog fakulteta.

Advertisements

Studenti su povodom ove situacije najavili proteste koje je podržao Studentski parlament UNTZ i najavio na svojoj FB stranici, ali i dopisima koje je poslao nadležnim institiucijama za rješavanje ovog studentskog problema.

– Ukoliko se u roku od 15 dana ne iznađe rješenje za studente i ne omogući ulazak studenata u narednom semestru u zdravstvene ustanove, bićemo prisiljeni da svoja prava tražimo na sasvim drugi način, odnosno protestima, koje ćemo održati 02.03.2021.godine, navodi se u saopštenju SPUT-a koje je poslano na sljedeće adrese: Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, Ministarstvu zdravstva TK, UKC-u Tuzla, Kriznom štabu TK, Rektorici UNTZ i Dekanesi Medicinskog fakulteta.

Najavili proteste: Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli pacijente nisu vidjeli skoro godinu dana

Povodom ovog pitanja u više navrata oglasio se direktor UKC-a, prof.dr. Vahid Jusufović, ali bez konkretnog prijedloga i rješenja.

– Naravno da će u svemu ovome svoju ulogu odigrati i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja i Kantonalnog ministarstva zdravlja. Menadžment Kliničkog centra, čim se steknu minimalni uslovi za održavanje praktične nastave i ja ću ih prvi podržati, izjavio je prof.dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla

Povodom (ne)održavanja praktične nastave za studente medicine oglasio se direktor UKC-a Vahid Jusufović

Ovaj put javnosti se, preko društvene mreže Facebook, obratila Alisa Dedić, studentica Medicinskog fakulteta UNTZ i predsjednica Studentskog vijeća MEDICUS.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

“Dok studenti u drugim gradovima potpisuju ugovore za rad u zdravstvenim ustanovama za koji će biti plaćeni, studentima Medicinskog fakulteta u Tuzli, Krizni štab TK i UKC Tuzla su zabranili ulazak u zdravstvene ustanove!!!
Smatraju nas kolateralnom štetom i ponašaju se kao da smo “zadnja rupa na sviralu”, a ne buduće kolege, da ne govorim o tome da će kolege sa VI godine za par mjeseci biti ljekari koji će odgovarati za tuđi život, bez prakse, zahvaljujući našim uvaženim profesorima koji su dio Kriznog štaba.

Mjesecima prebacuju krivicu sa jednih na druge, s izgovorom da “nije do njih” i da smo na pogrešnoj adresi.

Pitam se do koga je?

Jer da je do nas, mi bismo već obavljali praksu koja nam je garantovana Zakonom o visokom obrazovanju. UKC Tuzla se još usuđuje hvaliti time da imaju potpisan ugovor sa privatnim fakultetom koji je nastao prije par godina na sumnjivoj politici, dok ugovor od UNTZ kupi prašinu u ladici!

Prema mom mišljenju, dopustiti osnivanje privatnog Medicinskog fakulteta je najveća sramota tadašnje vlade TK, koja je očigledno odlučila da tim potezom poruči da ih Univerzitet u Tuzli ne interesuje te da su lični interesi bitniji od ulaganja u kvalitetno obrazovanje.
Najveće razočarenje u svemu ovome, je to što ljudi koji su u Kriznom štabu, menadžmentu UKC-a Tuzla, su naši profesori, koji su plaćeni za svoj posao, koji su i sami bili studenti, i mnogi su i sami završili Medicinski fakultet u Tuzli, prema kojem se sad ponašaju sa prezirom.
Kada su trebali da se ostvare lični ciljevi, da svoju djecu zaposle, tad su pojedinci vršili pritisak na mene kao predsjednicu SV “MEDICUS”, da se upućuju inicijative za dozvolu obavljanja kliničkog staža u samom vrhuncu pandemije, pa kad sam to odbila od istih sam bila prozvana. Ali urgencije prema većim instancama, od strane onih koji su imali korist od toga su urodile plodom, pa su se odluke bez problema promjenile.

Sad kad je epidemiološka situacija puno povoljnija, govore nam da nije moguće da uđemo u zdravstvene ustanove, kao da smo došli sa ulice usput, da se prošetamo, a ne da stičemo znanja i vještine koje će nam trebati da bismo spasili život.
Ko će odgovarati za našu nestručnost kad budemo sami sa pacijentom? Da li bi naši uvaženi profesori koji nas ne žele na praksi, pristali da ih sutra liječimo?

Ukoliko gospoda koja se nalazi na tako važnim funkcijama, nije sposobna da preuzme odgovornost i zauzme se za svoje studente i buduće kolege, takvi ne trebaju ni biti na tim pozicijama!
Dopustiti pune kafiće, organizaciju svadbi, proslava, a ne dopustiti budućim ljekarima da se školuju, moguće je samo u BiH, ali kad politika pusti pipke tamo gdje joj nije mjesto, kad moramo slušati politička prepucavanja i gledati kako nas posmatraju kao idiote, ovo su rezultati koje dobijemo.

E pa gospodo, idioti nismo, političke partije i Vaši međusobni odnosi nas ne zanimaju, zanima nas ono što nam je zakonom garantovano, a zakoni postoje da bi se poštovali, i u tome ćemo istrajati kao i u svemu do sad što smo istrajali.
Vama neka je na sramotu!!!”

Dok studenti u drugim gradovima potpisuju ugovore za rad u zdravstvenim ustanovama za koji će biti plaćeni, studentima…

Posted by Alisa Dedic on Saturday, 23 January 2021

U komentaru, Dedić je ostavila dokaz o tome da studente Medicinskog fakulteta UNSA, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo prima na volonterski rad dok studenti Medicinskog fakulteta UNTZ nemaju nikakav vid kliničkih vježbi i mogućnosti za usvajanje neophodnih medicinskih vještina.

Drage kolegice i kolege, na sastanku sa Kriznim štabom JU Dom zdravlja KS održanom 21. i 22.01.2021. godine dogovoreno…

Posted by Udruženje studenata Medicinskog fakulteta on Saturday, 23 January 2021