“Dotak’o sam dno života”: Pjesme koje opisuju kako izgleda vrijeme ispitnih rokova

Koja pjesma opisuje vaše stanje u ispitnom roku?


ucenje

Ispitni rokovi su period u kojem vrijedi ona izreka: “Ko živ, ko mrtav!”Svake godine je jednako stresno i svaki put, iako znate što vas očekuje, niste spremni. Uvijek se iznova iznenadite koliko padnete kao osoba i koliko rokovi utiču na vas.

Teško je opisati kako izgledaju ispitni rokovi. Naravno, sve ovisi o tome kakva ste osoba, no ako ste kao većina studenata, onda ste skloni odgađaju stvari do krajnjih granica, pa će vam onda ispitni rokovi biti stresni. Čak i da učite na vrijeme, rijetko kada ćete doći na ispit misleći da ste spremni. Stres je uvijek tu.

Tek nakon prvih ispitnih rokova shvatite koliko je zapravo teško studiranje i zašto se uopće govori da je studiranje teško. Nakon što vas ‘slome’ prvi rokovi, više niste brucoš, tada zaista postanete student. Nećemo vam reći kako tačno izgledaju rokovi, ali za dočarati atmosferu, donosimo nekoliko pjesama s kojima ćete suosjećati, piše srednja.hr.

Toma Zdravković – Dotak’o sam dno života

Iako se Toma u ovoj pjesmi osvrće na ljubavnu situaciju, vjerujte da ćete na rokovima dotaknuti dno života. Tek sada ćete vidjeti kako uopće izgleda to dno i koliko je duboko, odnosno koliko ćete dugo i bolno padati. Barem će tako da vam se čini.

Primjera radi: stihove ‘Dotak’o sam dno života i pakao i ponore; ali ti mi dušu uze prokleti ženski stvore’ ćete duboko osjećati, no umjesto ženskog stvora, kriviti ćete fakultet i profesore. I naravno, na kraju krajeva, koliko god (ne) učili, ne preostaje vam nego nadati se da će vam doći pitanja koja znate, pa ćete tako suosjećati i sa stihom ‘sad verujem u sudbinu’.

Britney Spears – Oops!…I Did It Again

Osim što ćete u potpunosti shvatiti kako je Britney mogla imati javni živčani slom, ova pjesma će dobiti novu dubinu. Iako je i ova zamišljena kao ljubavna, ustvari je također riječ o studentskom problemu – niste valjda mislili da ‘Oops!… I did it again’ znači bilo što drugo nego žaljenje kada ne učite za ispit do zadnjeg trenutka?

Stihovi koji najbolje opisuju situaciju koju ćete doživjeti na rokovima su: ‘You see my problem is this; I’m dreaming away; Wishing that heroes, they truly exist; I cry, watching the days; Can’t you see I’m a fool in so many ways; But to lose all my senses; That is just so typically me’. Za vrijeme rokova ćete sasvim sigurno sanjariti o tome da ste položili sve ispite. I otprilike će na tome i ostati.

TBF – Smak Svita

Iako bi se bez problema moglo reći da posljednjih nekoliko mjeseci svakako živimo smak svijeta, sad kad krenu rokovi, taj će izraz primiti puno značenje. Kad su rokovi, teško je vidjeti svijetlo na kraju tunela – jednostavno vam se čini da je kraj svemu. Stihovi ‘Ma vidi vraga, baš kako su javili sinoć na vijestima, sunce je jutros izgubilo sjaj; Stvarno bliži nam se kraj, moram priznat’ čudan osjećaj’ su otprilike dobar opis toga kako ćete se osjećati između dva ispita.

Smak svijeta možda neće biti na kraju ispitnih rokova, ali sasvim sigurno ćete ih doživjeti nekoliko u vrijeme rokova – najvjerovatnije noć prije onih teških ispita. Dobro, i onih laganih zato što kada ste na izmaku snaga, sve je jednako teško!

Neda Ukraden – Zora je

Treba li uopće objašnjavati zašto se ova pjesma nalazi na popisu? Bilo da ste jutarnji ili noćni tip, u ovim rokovima ćete barem jednom dočekati zoru učeći. Ili radeći nešto pedeseto, kada biste trebali učiti. I vjerujte, nema goreg osjećaja nego kad shvatite da dolazi jutro, kad vidite sramežljive zrake Sunca kako dolaze.

Stihovi ‘ Zora je svanula; suza je iz oka kanula; zora je, nema te; čuješ li, ne mogu bez tebe’ su u originalu možda posvećeni izgubljenoj ljubavi, no u studentskom kontekstu, riječ je o spavanju. Sasvim sigurno će vam faliti sna i vjerujte, teško će vam to padati. Kasnije nećete moći ni vjerovati koliko dugo ste uspjeli bez spavanja.