Povodom (ne)održavanja praktične nastave za studente medicine oglasio se direktor UKC-a Vahid Jusufović

"Čim se steknu minimalni uslovi za održavanje praktične nastave i ja ću ih prvi podržati."


vahid jusufovic

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli najavili su proteste zbog neodržavanja praktične nastave na području naučno-nastavnih baza ovog fakulteta: UKC Tuzla, Dom zdravlja Tuzla.

Najavili proteste: Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli pacijente nisu vidjeli skoro godinu dana

– Svjedoci smo bili kako su u razvijenim i modernim zemljama studenti završne godine Medicinskog fakulteta uvedeni u rad određenih zdravstvenih ustanova, dok su kod nas bukvalno bili izbačeni iz istih, te nisu imali mogućnosti pristupa kvalitetnom obrazovnom procesu, čime se u jednoj mjeri narušilo i pravo pojedinca na obrazovanje. Ipak, studenti su pokazali razumijevanje s obzirom da se radilo o početku pandemije koja je za sve predstavljala nepoznanicu. Međutim, kako je već počela nova akademska godina, a problemi su zbog nehata i neodgovornosti nadležnih postali još veći, pri čemu se obrazovanje stavlja na marginu i na zadnje mjesto, sistemi državnog aparata više pažnje posvećuju kafićima, restoranima i svadbama nego obrazovnom sistemu koji treba da je temelj i prioritet svake države, što nama studentima stvara lošu i neshvatljivu sliku, navode predstavnici SPUT-a u dopisu kojeg šalju Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, Ministarstvu zdravstva TK, UKC-u Tuzla, Kriznom štabu TK, Rektorici UNTZ i Dekanesi Medicinskog fakulteta.

Ukoliko se ne nađe rješenje za njihove probleme, odnosno ako im se ne omogući adekvatna nastava u naučno-nastavnim bazama, studenti su najavili sljedeće:

– Ukoliko se u roku od 15 dana ne iznađe rješenje za studente i ne omogući ulazak studenata u narednom semestru u zdravstvene ustanove, bićemo prisiljeni da svoja prava tražimo na sasvim drugi način, odnosno protestima, koje ćemo održati 02.03.2021.godine.

Povodom ovog pitanja oglasio se direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla u emisiji BHRT-a “Jutro za sve”:

 – Studenti UNTZ-a, konkretno se odnosi na studente Medicinskog fakulteta koje ja smatram kolegicama i kolegama, a ujedno sam i nastavnik na tom fakultetu, i ono što žele oni, želim i ja. 

Što se tiče organizacije praktične nastave za studente medicine na UKC-u Tuzla, direktor navodi da će ista zavisiti od higijensko-epidemiološke situacije u narednih 10-15 dana, odnosno od kraja zimskog, a početka ljetnog semestra ove akademske godine.

 – Naravno da će u svemu ovome svoju ulogu odigrati i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja i Kantonalnog ministarstva zdravlja. Menadžment Kliničkog centra, čim se steknu minimalni uslovi za održavanje praktične nastave i ja ću ih prvi podržati, izjavio je prof.dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla