Pravilna ishrana prije ispita: Uz ove savjete poboljšajte pamćenje

Sredina je februara, a uskoro počinje i februarski rok u zimskom semestru. Kako biste što spremniji dočekali ispitne rokove, donosimo vam 10 vrsta namirnica koje će najuspješnije “nahraniti” vaš mozak, pripremiti ga za upijanje ogromne količine informacija i poboljšati njegovu funkcionalnost.


1702hrana naslovna

Jesti zdravo i dobro jedna je od najbitnijih stavki prije nego primite knjigu ili skriptu u ruku. Kako bi polaganje bilo uspješno, koncentracija na vrhuncu, a polaganje uspješno, osim prethodno navedenih, pomoći će vam i sljedeće:

Crna čokolada: Šta, znali ste? Najbolje je da spisak počnem sa nekom zdravom poslasticom, a crna čokolada je i više od toga. Ona sadrži snažne antioksidanse i prirodne stimulanse (kofein) koji pojačavaju koncentraciju i stimulišu proizvodnju endorfina, što znači – osjećaja radosti. Ne pretjerujte, 25 grama crne čokolade je i više nego dovoljno na dan. Umjerenost je kod crne čokolade – vrlina.

Integralne žitarice: Sve integralne žitarice, ječam, pšenica, raž, ovas, pa i integralni pirinač smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Svaki organ u našem tijelu zavisi od dotoka krvi do i od njega, pa ako promovišete hranu koja štiti vaskularni sistem, štitite i mozak koji je najveći “korisnik” tih resursa. Šta je tu bitno? Vlakna, zatim vitamin E i nešto malo omega-3 masnih kiselina.

Vitamini: Svi vitamini dolaze u obzir, ali možda najpreporučljiviji su B6, B12 i folna kiselina. Upravo oni smanjuju rizik od moždanog udara u kasnijim godinama, ali i poboljšavaju koncentraciju mozga.

Crni ribizl: Jedan je od najvećih izvora vitamina C koji će vas napuniti energijom, spriječiti bolesti poput prehlade, ali i povećati vašu mentalnu agilnost. Ukoliko niste ljubitelj ovog voća, zamijenite ga limunom, grejpom ili narandžom.

Sjemenke bundeve: Samo nekoliko sjemenki dovoljno je da u tijelo unesete cink potreban ne samo za poboljšano pamćenje, nego i za vještine razmišljanja.

94326736746735

Brokula: Neki su kao mali izbjegavali brokulu u bilo kojem obliku, danas je ona jedna od najomiljenijih namirnica za razvijenije kognitivne funkcije, ali i poboljšanje snage uma.

Kadulja: Osim što je poznata kao eterično ulje, ova mirisna biljka oduvijek se koristi za bolje pamćenje. Zato bi bilo preporučljivo svom svakodnevnom obroku dodati par kapi tog “čarobnog” ulja.

Iako možda neka istraživanja nisu uvijek dala pravilan i dobar popis hrane koju biste trebali konzumirati tijekom ispitnih rokova, možda je dobro spomenuti da je dovoljno samo promijeniti način ishrane i u njega unijeti prijeko potrebne vitamina koji će raditi na funkcionalnosti mozga.

(mojfaks.com)