Poskupljenje cijene studenskog doma: Zauzvrat će studenti primati 100 eura

Korisnici učeničkih i studentskih domova od decembra će plaćati skuplji smještaj i ishranu u menzama.


novac indeks
Foto: Ilustracija

Zauzvrat će primati i veće iznose na čekovima za kredite i stipendije. Najbolje će proći akademci jer će mjesečno od države primati 13.000 dinara, što je oko 110 eura, umjesto dosadašnjih 8.400 dinara.

Advertisements

Naime, prvi potpredsjednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić djelimično je uvažio zahtjeve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji koji su u ponedjeljak zatražili od ministra da uskladi cijene usluga smještaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda, piše B92.

U potpunosti razumijem zahtjeve koji su stigli i smatram ih opravdanim. Upravo zbog održavanja određenog standarda, napora da ga unaprijedimo, a svakako ne ugrozimo, razumijem potrebu da se uskladi cijena, ali to ne smije da bude pretjerano opterećenje porodičnog budžeta, naveo je ministar i dodao da traženi iznos cijena u ovom trenutku nije prihvatljiv, zbog čega su zahtjevi direktora ustanova djelimično prihvaćeni.

Ministar je naveo da je uvažio činjenicu da cijene u ovim ustanovama nisu mijenjane čak devet godina.

Država je od 2012. godine do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6.5 milijardi dinara, a u ustanove studentskog standarda sa oko 6.8 milijardi dinara, podvukao je ministar.

On je naglasio da će država, kao i do sada, nastaviti da subvencioniše cijene smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Smještaj za učenike

Ružić je kao primjer naveo da je učešće učenika-korisnika u cijeni smještaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa trećom “A” kategorijom, do sada iznosila 5.358 dinara mjesečno, a da će nakon usklađivanja cijena, to učešće iznositi 8.052 dinara mjesečno.

Advertisements

Smještaj za studente

Кada je riječ o cijenama smještaja u studentskim centrima, studenti u sobama prve kategorije će, umjesto dosadašnjih 1.860 dinara mjesečno, plaćati će 2.790, druge kategorije umjesto 1.430 plaćati će 2.150, treće kategorije umjesto 1.248 plaćati će 1.600 i četvrte kategorije umjesto 1.144 cijena će biti 1.500 dinara mjesečno.

Cijene u menzama

Cijene pojedinačnih obroka u studentskim menzama će nakon usklađivanja iznositi:

  • za doručak 56 dinara, umjesto 40 dinara
  • za ručak 120 dinara, umjesto 72 dinara
  • za večeru 90 dinara, umjesto 59 dinara.

Krediti i stipendije

Trenutni iznos rate učeničkog kredita i stipendije iznosi 5.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 8.000 dinara.

Trenutni iznos rate studentskog kredita i stipendije iznosi 8.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 13.000 dinara.

Također, ministar donosi rješenja kojima se utvrđuje tačan iznos učeničkog i studentskog kredita i stipendije u decembru tekuće godine, imajući u vidu da je isplata prve rate učeničkih kredita i stipendija u drugoj polovini decembra, a da je isplata prve rate studentskih kredita i stipendija u januaru 2023. godine.

Broj učeničkih i studentskih kredita i stipendija utvrđuje se prema raspoloživim sredstvima u budžetu Republike Srbije za odgovarajuću godinu.

U vezi sa navedenim, ministar smatra da ovakva usklađivanja treba razmatrati na godišnjem nivou, navedeno je u saopštenju Ministartva prosvjete.