Pogledajte najljepšu fotografiju na svijetu

Prema izboru National Geographica, a snimio ju je stručnjak za međunarodno porezno planiranje iz Splita, amaterski fotograf Nenad Šaljić


Doktorirao je međunarodno porezno planiranje, ali je i vrhunski fotograf “ljepote vjetra i oblaka koji plešu oko vrha planine”, pa je za takvu fotografiju upravo dobio godišnju nagradu National Geographica. Riječ je o Nenadu Šaljiću, Splićaninu rođenom 1961. godine, kojeg je svjetski poznati časopis, u konkurenciji od 22.000 fotografija, nagradio za noćnu fotografiju Matterhorna, prenosi jutarnji.hr.

Advertisements

Fotografija je snimljena u Zermattu, u Švicarskoj. Očekivao sam da će se nešto dogoditi, a dobra fotografija je uvijek kombinacija čekanja i sreće… Ovaj put bio sam spreman i ja, i moj fotoaparat, tako da sam od tri do pet i pol snimio nekoliko fotografija u toj seriji. U Zermattu sam bio privatno, a kad god sam tamo, napravim nešto za seriju na kojoj radim od 2009. godine, kaže Šaljić.

Advertisements

Matterhorn je pojam Alpa i Švicarske i jedan od najpoznatijih vrhova na svijetu. Meni je on simbol mjesta na koje se penjalo mnogo planinara, i mnogo ih je ondje ostavilo živote. Moja je serija posveta njima”, kaže Šaljić koji je, iako planinar, Matterhorn ipak osvojio samo fotoaparatom. Kad je bio mlad, maštao je o penjanju na taj vrh, ali nije imao pravu priliku. Ni neće se na njega popeti – Matterhorn je sada turistička atrakcija, mnogo je lokalnih vodiča, pa je i turista koji se na njega penju uvijek barem stotinjak. “K tome, Matterhorn je mnogo ljepši izdaleka nego izbliza. Stijena je, naime, vrlo ‘krušljiva’”, kaže Šaljić koji se godine 1980. popeo na Mont Blanc (od Matterhorna viši 400 metara), a 2006. se popeo na Gokyo Ri (oko 5500 metara) na Himalaji. To je bio “okidač” da se, nakon 18 godina, vratio planini. “Zamislite, 20 dana bez mobitela…, prisjeća se.

(STUDOMAT.ba)