Počeo program Coca-Colina podrška mladima u Bosni i Hercegovini

Realizacija jedinstvenog projekta osnaživanja mladih u Bosni i Hercegovini Coca-Colina podrška mladima počela je danas u Sarajevu. Kroz ovaj program će tokom septembra proći 200 učesnika, 100 u sarajevskoj i 100 u banjalučkoj regiji. Polaznici programa će, osim stjecanja vještina samorazvoja i samoprocjene, imati priliku da uče o organizaciji vremena, upravljanju projektima, komunikaciji, pregovaranju, upravljanju vremenom, prodajnim vještinama i poslovnom planiranju te finansijskoj pismenosti.


Lične vještine tema prvog dana

Polaznicima je dobrodošlicu i uspješan rad u ime Coca-Cole HBC B-H Sarajevo poželio je Darko Šaravanja, direktor prodaje za Bosnu i Hercegovinu.

– Nezaposlenost mladih je među najvećim problemima našeg društva. Više od 63% omladine u Bosni i Hercegovini je bez posla. Svjesni smo položaja mladih u našoj zemlji, posebno onih koji su u potrazi za poslom. S jedne strane, problem je u nedostatku kompetencija koje savremeno poslovanje zahtijeva, a s druge strane u nemogućnosti da kroz praktično iskustvo te kompetencije steknu. Kao društveno odgovorna kompanija, Coca-Cola HBC B-H Sarajevo realizacijom programa Coca-Colina podrška mladima onima koji imaju želju i volju da rade na sebi i usavršavaju svoje kompetencije pruža priliku da se istaknu na sve zahtjevnijem tržištu rada i lakše dođu do zaposlenja. Ovime želimo doprinijeti zapošljavanju mladih u Bosni i Hercegovini i pružiti podršku rješavanju jednog od najznačajnijih pitanja našeg društva, kazao je Šaravanja.

Pedeset učesnika iz prve grupe polaznika tokom prvog dana aktivno radi na razvijanju ličnih vještina, dok će naredna tri dana biti posvećena intenzivnim obukama za razvoj poslovnih vještina. Program je osmišljen tako da ponudi sinergijski efekt teoretskih znanja dopunjenih praktičnim vježbama, koje u saradnji s odličnim predavačima realizuju iskusni mentori iz svih sektora Coca-Colinog sistema, koji time daju volontersku podršku projektu.

Coca-Colina podrška mladima osmišljena je tako da prepoznaje, razvija, osnažuje i motiviše na uspjeh učesnike čineći ih konkurentnijim na tržištu rada u sredinama u kojima za ovu vrstu edukacije ima najviše interesa. Projekt je okupio i povezao nadležne i obrazovne institucije, nevladin sektor, projekte i druge kompanije koje se aktivno bave temom zapošljavanja mladih i osiguravaju podršku mladima na tržištu rada. Pod sloganom „Nauči, primijeni, kreni“ program Coca-Coline podrške mladima traje četiri sedmice. Predviđeno trajanje obuke je četiri dana za svaku grupu, a polaznici su podijeljeni u četiri grupe od po 50 učesnika, što je optimalan broj za praćenje i učestvovanje u obuci ovog tipa.

Pokrovitelji i partneri projekta su: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za zapošljavanje, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Projekat zapošljavanja mladih YEP, Grad Banja Luka, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Preduzetnički centar Networks, Socijalno edukativni centar – SEC,  Kali Sara – Romski informativni centar, Udruženje „Down sy i mi”, Udruženje „Život sa Down sindromom”, Životni atelje, HR Prosolutions, Munja – Inkubator društvenih inovacija, BHRT, Dnevni avaz, Euroblic, Nezavisne novine, Metromedia, portali avaz.ba, hocu.ba, Mondo i banjaluka.com te agencija PRIME Communications.

Prijatelji projekta su: STUDOMAT, banjalukalive.com, općine Ilijaš, Ilidža i Vogošća, Institut za razvoj mladih KULT, Savez studenata Filozofskog fakulteta Banja Luka, Ekonomski fakultet Banja Luka, Inovacioni centar Banja Luka, EESTEC Sarajevo – Udruženje studenata elektrotehnike Evrope i AIESEC Banja Luka.

(STUDOMAT.ba)