Počeo je 14. OFF: Zvijezde filmske industrije prošetale crvenim tepihom

Projekcijom argentinskog filma “Sublime” otvoren je 14. OMLADINSKI FILM FESTIVAL SARAJEVO.


3 22
Foto: Mario Ilić / OFF PRESS

Tek drugo evropsko prikazivanje filma izazvalo je veliku pažnju publike, a centar dešavanja bilo je Pozorište mladih ispred kojeg su Crvenim tepihom prošetale brojne filmske zvijezde, diplomate, političari i brojne druge zvanice.

Ipak najviše pažnje privukli su glumci i reditelji: Blaer Hirinksson nagrađena zvijezda filma “Heartstone”, Mariano Andres Biasin reditelj filma “Sublime”, te Vytautas Tinteris reditelj ostvarenja “Let Me Dream”.
Specijalna nagrada za najboljeg glumca za ulogu u “Heartstone” dodijeljena je glumcu Blær Hinrikssonu.

Pozorište mladih bilo je premalo da primi sve zainteresovane, pa su projekcije ovog filmskog ostvarenja koje je do sada mogla vidjeti samo publika 72. izdanja Berlinalea upriličene i na druge dvije festivalske lokacije: Audi Open Air Gimnazijska i SEAT Vils Summer Screen gdje je takođe upriličena ceremonija otvaranja.

Reditelj filma “Sublime” Mariano Biasin se skupa sa načelnikom Općine Novo Sarajevo Hasanom Tanovićem obratio posjetiocima festivalske lokacije SEAT Vils Summer Screen.

Tokom naredna četiri dana ovogodišnje izdanje Festivala nudi publici projekcije na tri lokacije, dva koncerta, razgovore s glumcima, rediteljima i mnoštvo drugih sadržaja.

OFF OPENING MARIO ILIC7
Foto: Mario Ilić / OFF PRESS

Direktor OMLADINSKOG FILM FESTIVALA SARAJEVO Kenan Musić zahvalio se svim posjetiocima uz poruku da su oni razlog zbog kojeg Festival postoji 14 godina.

Ponosan sam što će 14. OFF dokazati koliko je značajan za mlade filmske autore te za kulturnu i turističku ponudu našeg grada. Drago mi je što sam imao priliku da se družim s našim gostima koji su došli s Islanda i drugih dijelova Evrope i koji su oduševljeni sadržajima Sarajeva, rekao je Musić.Projekcije filmova samo su dio sadržaja koje su organizatori OFF-a spremili za svoje posjetioce.

Naredna četiri dana nas očekuju sjajni filmski naslovi, OFF Talks programi, kao i mnogi drugi propratni sadržaji čiji je cilj promovisati mlade filmske autore i mlade filmske zvijezde zbog čega ovaj festival jeste neupitno bitan upravo njima. Drago mi je što se održava upravo u Sarajevo, gradu koji će narednih dana biti centar dešavanja u BiH i regiji, dodao je Musić.

Za sve festivalske sadržaje vlada velika zainteresiranost, ali najviše pažnje privlači mladi glumac Andre Lamoglia koji sutra veče stiže u Bosnu i Hercegovinu, a njegov dolazak zainteresovao je mnoge posjetioce Festivala. Njegovo učešće na do sada najposjećenijem izdanju Festivala plijeni i pažnju domaćih i regionalnih medija. Kruna prvog dana Festivala bila je Gala večer upriličena u hotelu Evropa.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, Općine Centar Sarajevo i Visit Sarajevo.