Održan šesti dan teatarskog festivala BiH FEDRA

19.07. održan je i pretposljednji dan teatarskog festivala BiH FEDRA.


Screenshot 2022 07 19 225320
Foto: Klix.ba

Predposljednji dan Festivala, tradicionalno je započeo okruglim stolom na kojem se razgovaralo o takmičarskoj predstavi Dis Teatra, “KANATA/M'RŠ U POZORIŠTE“.

Potom, prva po redu predstava bila je predstava “OŽILJCI“ Dramskog studija JU “Kulturno-sportski centar“ Kakanj. Radi se o kolektivnom autorskom radu čiju režiju potpisuje Mirza Bajramović.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U predstavi igraju Emin Brkić, Aida Vehabović, Lamija Đokić, Nejra Begovac, Melika Haračić, Amer Javoraš i Lejla Rajkić. Pomoćnik režije i koreograf je Amer Javoraš. Glavna radnja predstave se razvila iz stručnih psihoterapeutskih radionica polaznika sa stručnjakom iz oblasti geštalt psihoterapije gdje se propitivalo i razgovaralo o emocijama: bruge, ljutnje, straha i tuge, njihovim fizičkom, mentalnom i emotivnom utjecaju na osobu, kao i posljedicama koje su prikazane kroz priču. To su realne, istinite ispovijesti o različitim situacijama u kojima se svaki pojedinac može naći.

Zatim je za festivalsku publiku igrala predstava Pozorišta mladih Tuzle, “HANKA“ u režiji Adnana Mujkića. Predstava “Hanka” postavljena je u čast punoljetstva Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja “Mladi Tuzle” Tuzla. Uz sve poteškoće, ali i izazove rada u pandemiji COVID 19 i realizacije procesa svih proba pod maskama, namjera je bila da nove generacije uvide značaj, oslušnu i osjete Samokovlijin jezički izraz.

S druge strane, dat je prostor da mladi ljudi propitaju odnose muškarca i žene, položaj žene u društvu, granice porodičnog nasilja, nasilja u vezama, utjecaj običaja i tradicije, da shvate da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovjek. Plesači i muzičari/čerga: Danijel Pušonjić, Melisa Smajić, Amar Galešić, Mirjana Živković, Alen Alagić, Lana Petric, Amar Junuzović, Bakir Hasanbegović, Elma Štalić, Tarik Dedajić, Alena Džambić, Adila Odobašić, Dženita Čičkušić, Berina Maglić Pjevači/čerga: Amar Hedžić, Lamija Redžepagić, Asja Suljić, Azra Sulejmanagić, Meliha Dautbašić, Elmedina Gavranović i Emina Mujkanović. Autori scenarija po motivima pripovijetke Isaka Samokovlije: Adnan Mujkić, Amila Beširović i Senada Užičanin.

Za publiku u Donjem Vakufu jučer je igrala predstava “ZAMALO PRED VRATIMA“ Gradskog pozorišta Trebinje, a koja će sedmog dana Festivala igrati u takmičarskom programu za publiku u Bugojnu.

Predstava Amaterskog dramskog studija “DASKE“ Laktaši je nažalost otkazana zbog bolesti glumice, prenosi Klix.