Počelo je foto takmičenje “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021”

Za autore najboljih fotografija slijediti će novčane nagrade i poklon paketi!


Počelo je međunarodno fotografsko takmičenje “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021” koje će trajati do 31. jula, a u okviru kojeg će stručni žiri izabrati 20 pobjedničkih fotografija na teme: kraška polja i voda, kraška polja i ljudi, samonikle biljke kraških polja i divlje životinje kraških polja.

Advertisements

Za svaku temu biće odabrano po pet najboljih fotografija čiji će autori biti nagrađeni poklon paketima, dok će autori najuspešnije fotografije iz svake kategorije biti nagrađeni i novčanom nagradom u iznosu od 400 KM. Pored toga, sve pobjedničke fotografije će biti predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini.

U ovom takmičenju mogu učestvovati fotografi iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, a organizuje se u okviru projekta “Karst Poljes 3+” koji implementiraju Ornitološko društvo Naše ptice i EuroNatur uz podršku partnerskih organizacija Centar za životnu sredinu i Naša baština, a finansira fondacija MAVA.

Trenutan broj kategorisanih kraških polja u Bosni i Hercegovini iznosi 53, a među njima je i najveće plavno kraško polje u svijetu – Livanjsko polje, koje je svojevrstan fenomen sa izuzetno bogatom mrežom podzemnih i površinskih voda u povremenim i stalnim tokovima, bogatom florom (preko 800 vaskularnih biljaka) i faunom (impresivnih 265 vrsta ptica). Međutim, uprkos značajnim prirodnim i geografskim vrijednostima, Livanjsko polje još nije zakonski zaštićeno na nivou BiH, što je neophodno kako bi se ovo polje sačuvalo i kako bi se održao kvalitet života njegovih stanovnika.

Sve detalje o učešću na ovom takmičenju možete pronaći na ovom linku.

Kontakt za dodatne informacije obratite se:

Biljana Topić, Ornitološko društvo ”Naše ptice”, Pomoćnik koordinatora projekta,

Br. tel: +387 66 318 965,

E-mail: [email protected]

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!