Eksplozivno širenje novog soja među mladima: Španija opet uvodi restrikcije i policijski sat

Regije u Španiji ponovo uvode restrikcije i ograničenja druženja i noćnog života u pokušaju da zaustave ubrzani porast širenja novih slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa koji se ubrzano širi među mladima koji se nisu vakcinisali.


Beach party during summer
Ilustracija: Envato

Katalonija i Valencija, dvije mediteranske obalne regije u kojima broj zaraženih opet ubrzano raste, ograničavaju druženja na 10 osoba i uvode restrikcije svih aktivnosti što se noćnog života tiče, dok se u sjevernim regijama poput Asturije ponovo zabranjuju ulasci u kafiće i restorane.

Zbog kraja školske i akademske godine i vezanih apsolventskih i maturalnih putovanja početkom ljeta, incidencija zaraze u Španiji sada je trostruko veća među mlađima od 30 godina, piše euronews.com.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ova je varijabla od ponedjeljka porasla na 368 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, tvrdi Fernando Simón, epidemiolog i direktor Koordinacijskog centra za zdravstvena upozorenja i hitna stanja Ministarstva zdravlja u Španiji.

Iako u prosjeku ne trebaju internzivnu medicinsku pomoć, ali je veći broj hospitaliziranih mladih

Simón kaže da, iako mladi u prosjeku ne trebaju intenzivnu medicinsku njegu, visok broj zaraženih među mlađima od 30 polako podiže broj hospitaliziranih. – Ne bilježimo porast mortaliteta i nadam se da će tako i ostati, kazao je reporterima.

Opuštanje uzrokuje širenje

Simón nadalje govori da utjecaj delta soja, koji se širi brže od originalnog, nije toliko kritičan koliko opuštanje ljudi koji se sve manje štite od zaraze. – Radimo stvari koje podrazumijevaju visok rizik od zaraze, govori. – Bez obzira o kojem se soju radi, rizično ponašanje rezultirat će širenjem zaraze.

Španija je u potpunosti cijepila više od 21 miliona osoba što je 46% ukupne populacije ove zemlje. No, otprilike samo 600 hiljada od te brojke su mlađi od 30 godina, sljedeća ciljna skupina kad je promocija cijepljenja u pitanju.

Otkako je u maju ukinuto izvanredno stanje, pokrajinske vlasti sada ipak pokušavaju suzbiti širenje zaraze čak i sudskim putem kako bi uveli restrikcije koje ograničavaju neke osnovne ljudske slobode. Ovo je rezultirali različitim mjerama.

Policijski sat ponovo aktuelan

Iako su sudci u ponedjeljak odbili pokušaj vlasti Aragonske regije da zatvore noćne klubove, u Valenciji su dozvolili da se druženja ograniče na samo 10 osoba te “policijski sat” u periodu od 1 sat iza ponoći do 6 sati ujutro koji je stupio na snagu u 32 tamošnja grada. Ovi su gradovi proglašeni rizičnima nakon što je dvosedmični broj zaraženih skočio s manje od 50 prošloga mjeseca na 250 trenutno aktivnih slučajeva.

U Kataloniji, u kojoj porast zaraženih opisuju kao “eksplozivan”, bilježi se rast zabrinutosti zbog porasta broja hospitaliziranih, uključujući i nekoliko pacijenata koji su primili obje doze cjepiva.