Pet zanimljivosti koje (vjerovatno) niste znali o Agati Kristi

Agata je rođena 1890. godine u Torkiju. Bila je i ostala najprodavanija spisateljica svih vremena, a ovo je pet zanimljivosti o njoj koje (vjerovatno) niste znali:


5. Napisala je svoj prvi roman zbog opklade sa sestrom – bilo je to 1916. godine kad je imala samo 26 godina.

Advertisements

Roman je izdat četiri godine kasnije, pod nazivom “The Mysterious Affair at Styles”, a u njemu se pojavljuje Herkul Poaro.

4. Roman “Ubistva po abecedi” (The ABC Murders) napisan je 1935. godine, a izdat je u januaru 1936, dvije godine nakon “Ubistva u Orijent ekspresu”, prenosi 6yka.com.

U Tajmsovoj recenziji novog krimića Agate Kristi iste godine piše da „ako gospođa Kristi ikada zamijeni fikciju pravim zločinom, biće veoma opasna: niko osim Poaroa neće moći da je uhvati.“

3. Knjige Agate Kristi prodate su u više od dvije milijarde primjeraka, što znači da su prodavanije samo “Biblija” i Šekspir. Osim toga, njene knjige su prevedene na više od 100 jezika, a njena dugovječna karijera trajala je decenijama. Napisala je 66 krimi romana, 6 romana i više od 150 kratkih priča.

2. Prema njenim knjigama, lako je uočljivo kako je Agata Kristi imala širok spektar znanja.

To dokazuje njen zanimljiv život i raznovrsni interesi. Naime, za vrijeme Prvog svjetskog rata je radila u apoteci gdje je naučila sve o otrovima. Naučila je da surfuje u Južnoj Africi i Havajima 1922. godine. Mnogo vremena je provela i na Bliskom istoku sa svojim drugim mužem, arheologom Maksom Malovanom kome je pomagala oko iskopina.

1. Zanimljivost koja se nalazi na prvom mjestu odnosi se na najnoviju adaptaciju Agate Kristi.

Dvoje glumaca koji su se proslavili filmovima o Hariju Poteru ponovo su se našli zajedno i na snimanju nove Poarove serije. Reč je o Rupertu Grintu, poznatom po ulozi Rona Veslija, i škotskoj glumici Širli Henderson, koja je u filmovima “Hari Poter i dvorana tajni” i “Hari Poter i vatreni pehar” glumila Jecajuću Mirtu, duha koji se krije u kupatilu magične škole Hogvorts.

(STUDOMAT.ba)