Selfie pouzdan znak usamljenosti

Ukoliko ste ovisnik o objavi selfi fotografija na društvenim mrežama to je znak da ste ozbiljno usamljeni. Ovu činjenicu sada je potvrdila i nauka.


selfie 1567025467

Nova istraživanja pokazuju da su ljudi, koji na društvene mreže često postavljaju selfi fotografije, usamljeni. Pokazali su to i rezultati posljednje studije objavljeni u Journal of Research in Personality a pod naslovom “Check Your Selfie before You Wreck Your Selfie”, prenosi x-ica.com.

U istraživanju je učestvovalo 119 studenata, a zadatak im je bio ocijeniti Instagram profile 30 korisnika na osnovu 30 posljednjih postova. Nakon toga su ocjenjivali vlasnike profila na osnovu 13 elemenata. One koji često postavljaju selfi fotografije ocijenili su kao osobe koje žive dosadnim životom, te nisu uspješne u poslu kojim se bave, objavio je Komonews. Pored toga su ih ocijenili i kao više usamljene od onih koji postavljaju fotografije koje su snimili drugi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Istraživači su zaključili da nije bilo važno što se još nalazi na fotografijama, pa su kao negativni ocijenjeni i oni profili na kojima se nalazilo previše selfija koji su snimljeni na egzotičnim destinacijama, tokom aktivnosti koje se inače smatraju privlačnima. Najviše kritika dobile su fotografije koje stavljaju naglasak na tjelesnu spremnost korisnika na kojima korisnici pokazuju mišiće i ostale rezultate vježbanja.

(STUDOMAT.ba)