Pet zanimljivih činjenica koje niste znali o Halloweenu

Noć vještica je popularan praznik za čiju su proslavu mišljenja podijeljenja. Neki iz religijskih razloga ne slave, neki imaju strah od ovog praznika, neki jednostavno nisu zainteresovani.


hall

Zadnjeg dana u oktobru se održava Halloween koji je, prema određenim istraživanjima, postao popularniji od Valentinova i Nove godine. U početku, ovaj praznik je služio kao dan kada su siromašniji imali priliku dobiti hranu, a danas je to jedan od najviše komercijaliziranih dana u godini. Donosimo vam interesantne činjenice o Noći vještica koje, pretpostavljamo, niste znali.

vector haunted house halloween background

Prva stvar je da su imigranti doprinijeli da ovaj praznik postane popularan u SAD-u. Irci su, bježeći od gladi poznate pod imenom “Potato Famine”, donijeli u SAD svoje običaje vezane za Noć vještica.

Jeste li znali da Halloween nije jedina noć koju “vještice” obilježavaju? Još jedan od praznika koji vještice slave jeste “Beltane” (obilježava se prvog dana maja).

Narandžasta i crna su boje Halloweena sa razlogom. Narandžasta obilježava sezonu žetve, a crna smrt i kraj ljeta.

halloween hero 1

Postoje osobe koje se boje Noći vještica, imaju strah da obuku kostim ili da uopće obilježavaju ovaj praznik. Strah od Noći vještica se zove samhainophobia.

Jedno sujevjerje se raširilo među populacijom, a to je da ako vidite pauka za Noć vještica, duh mrtve vama drage osobe pazi na vas.

Da li ste znali ove detalje? Jeste li vi proslavili ovaj praznik? U šta ste se kostimirali? Superheroja, vješticu, duha ili nešto četvrto?

(Ajla Aljović/STUDOMAT.ba)