Pet toksičnih uvjerenja koja bi mogla da vam upropaste studiranje i karijeru

Često sami sebe kočimo na putu ka uspjehu. Većini je već uveliko poznat citat Henrija Forda koji glasi: "U pravu su i ona osoba koja vjeruje da može, ali i ona koje vjeruje da ne može".


Puzzled overwhelmed business woman working on laptop from home office. Tired bored woman.

U nastavku pročitajte pet uverenja koja vam zapravo samo odmažu i ubjeđuju vas da nešto ne možete (a možete!).

1. Savršenstvo znači uspjeh

Kaže se ,,ljudski je griješiti”. Nema potrebe da se bojite greške i da iz straha od pogrešnog postupka (koji sebi zapravo predstavljate kao težnju savršenstvu) ne činite smjele korake u svojoj karijeri. Povrh svega, kada je savršenstvo vaš cilj, često umijete da budete uznemireni ako nešto nije pod konac i na kraju potrošite svoje vrijeme na nerviranje zbog onoga što vam nije uspjelo, umjesto da uživate u onome što jeste uradili, prenosi akta.ba.

2. Moja sudbina je predodređena

Vaša sudbina je u vašim rukama, a tražiti krivca za vaš neuspijeh i govoriti da su stvari van vaše kontrole nije ništa drugo do izbejgavanje odgovornosti. Ponekad će vam život dodijeliti teške karte, a drugi put ćete imati dobitnu kombinaciju. Vaša spremnost da odigrate one karte koje u tom trenu imate zapravo određuje vaš krajnji uspjeh ili neuspijeh. Ništa drugo.

3. Ja uvijek ili nikad ne radim to

U životu ne postoji ni jedna jedina stvar koju uvijek ili nikad ne radite. Da, možete nešto uraditi puno puta, ili pak shvatiti da nešto niste dovoljno puta učinili, ali uokviravanje ponašanja u pogledu “uvijek” ili “nikad” oblik je samosažaljenja. Zašto? Jer čini da vjerujete da nemate kontrolu nad sobom i da se to nećete promijeniti. Ne podležite tome.

4. Potrebna mi je dozvola drugih

Jedna stvar je sigurna: nikada niste ni loši, a bogami ni dobri, koliko drugi kažu. Njihovo poimanje vas upravo je to – njihov doživljaj vas, obojen isključivo njihovim dobrim ili lošim životnim iskustvima. Naravno, nemoguće je isključiti reakcije na ono što drugi misle, ali zato bi uvijek trebalo imati na umu da isključivo vi određujete svoja mjerila vrijednosti, kao i da sami sebi dajete dozvolu za uspijeh.

5. Moja prošlost je i moja budućnost

Ponavljani neuspjesi itekako mogu da naruše vaše samopouzdanje i otežaju vjerovanje da ćete u budućnosti postići bolji ishod. To je razumljivo. Ali, kad bolje pogledate, većinom vremena ovi takozvani neuspjesi zapravo su rezultat rizika odnosno pokušaja da postignete nešto što najverovatnije nije bilo lako ili nešto što do tada niste radili. Bilo šta vrijedno u životu zahtjeva da napustite zonu komfora i probate nešto novo, a to je ono što ste vi radili. Kada ovako posmatrate svoje prošle neuspjehe vidjećete da su oni zapravo smjernica kako da lakše stignete do budućnosti koju želite, a ne prepreka.