Pet svakodnevnih navika koje vam mogu oštetiti zdravlje

Odustajanje od štetnih navika može biti teško. Još je teže ispustiti one koje naizgled izgledaju potpuno normalne i svakodnevne.


mobitel spavanje navike

Sastavili smo popis svakodnevnih navika koje mogu nanijeti više štete nego koristi.

1. Sprječavanje kihanja

Kad zatvorimo usta i uštipnemo nos za pokušaj sprječavanja kihanja, naš se intrakranijalni pritisak znatno povećava. Dotok krvi u naš mozak je poremećen, a naše krvne žile i nervno tkivo su stisnuti. To može dovesti do glavobolje, oštećenja žila, pa čak i do problema sa sluhom. Nikad se nemojte pokušavati suzdržati od prirodne pojave kihanja.

sneezing 1604762920

2. Korištenje parfema

Sintetičke tvari često se koriste za izradu parfema jer proizvode jače mirise i jeftinije su od prirodnih ulja. Te tvari mogu uzrokovati vrtoglavicu, mučninu i pospanost. Također iritiraju oči, grlo i kožu. Bolje je zamijeniti jeftine parfeme esencijalnim uljima.

3. Korištenje pametnog telefona prije spavanja

Umjetno svjetlo noću potiskuje proizvodnju hormona melatonina koji reguliše san i budnost. Nizak nivo melatonina može rezultovati depresijom, rakom, pretilošću, srčanim bolestima i krhkim imunološkim sustavom. Stoga je miran san razuman izbor za poboljšanje vašeg zdravlja.

mobitel spavanje

4. Spremanje hrane u plastične posude

Mnoge plastične kutije sadrže umjetne hemijske tvari, poput ftalata i bisfenola, koje pomažu u održavanju njihove fleksibilnosti. Ako se dugo drže u plastičnim kutijama, takve tvari mogu procuriti u hranu. Njihovo upijanje može utjecati na endokrini sustav.

Puno je bolja ideja pohranjivati ​​hranu u posude izrađene od stakla, nehrđajućeg čelika ili keramičkog materijala. Također, obratite pažnju na simbole na tim posudama jer oni pružaju korisne informacije o načinu upotrebe spremnika.

jeans 1604762977

5. Nošenje preuskih farmerki

Uske farmerke neprestano pritišću vašu kožu i nervne završetke. To uzrokuje stalni osjećaj neugode što može dovesti do problema s nervnim sistemom. Kao da to nije dovoljno loše, smanjeni protok zraka do nogu može uzrokovati i trnce.