Pet svakodnevnih navika koje vam mogu oštetiti zdravlje

 Pet svakodnevnih navika koje vam mogu oštetiti zdravlje

Odustajanje od štetnih navika može biti teško. Još je teže ispustiti one koje naizgled izgledaju potpuno normalne i svakodnevne.

Sastavili smo popis svakodnevnih navika koje mogu nanijeti više štete nego koristi.

1. Sprječavanje kihanja

Kad zatvorimo usta i uštipnemo nos za pokušaj sprječavanja kihanja, naš se intrakranijalni pritisak znatno povećava. Dotok krvi u naš mozak je poremećen, a naše krvne žile i nervno tkivo su stisnuti. To može dovesti do glavobolje, oštećenja žila, pa čak i do problema sa sluhom. Nikad se nemojte pokušavati suzdržati od prirodne pojave kihanja.

2. Korištenje parfema

Sintetičke tvari često se koriste za izradu parfema jer proizvode jače mirise i jeftinije su od prirodnih ulja. Te tvari mogu uzrokovati vrtoglavicu, mučninu i pospanost. Također iritiraju oči, grlo i kožu. Bolje je zamijeniti jeftine parfeme esencijalnim uljima.

3. Korištenje pametnog telefona prije spavanja

Umjetno svjetlo noću potiskuje proizvodnju hormona melatonina koji reguliše san i budnost. Nizak nivo melatonina može rezultovati depresijom, rakom, pretilošću, srčanim bolestima i krhkim imunološkim sustavom. Stoga je miran san razuman izbor za poboljšanje vašeg zdravlja.

4. Spremanje hrane u plastične posude

Mnoge plastične kutije sadrže umjetne hemijske tvari, poput ftalata i bisfenola, koje pomažu u održavanju njihove fleksibilnosti. Ako se dugo drže u plastičnim kutijama, takve tvari mogu procuriti u hranu. Njihovo upijanje može utjecati na endokrini sustav.

Puno je bolja ideja pohranjivati ​​hranu u posude izrađene od stakla, nehrđajućeg čelika ili keramičkog materijala. Također, obratite pažnju na simbole na tim posudama jer oni pružaju korisne informacije o načinu upotrebe spremnika.

5. Nošenje preuskih farmerki

Uske farmerke neprestano pritišću vašu kožu i nervne završetke. To uzrokuje stalni osjećaj neugode što može dovesti do problema s nervnim sistemom. Kao da to nije dovoljno loše, smanjeni protok zraka do nogu može uzrokovati i trnce.

Možda te i ovo zanima?