Pet savjeta kako da zadržiš fokus dok učiš

Postoje zadaci koje odlažemo do posljednjeg trenutka jer su nam dosadni ili nas ne nadahnjuju.


djevojka

Isto tako, stvari koje volimo biramo da radimo prve i da u tome uživamo. Bilo da su je to završavanje posla koji nam se ne sviđa ili spremanje ispita koji nam je mrzak, nema sumnje da postoje situacije u kojima nam produktivnost pada i u kojima se javljaju poteškoće sa pažnjom, piše najstudent.com.

Ovaj članak će ti dati neke praktične ideje i savjete koje možeš da iskoristiš sljedeći put kada ti misli budu lutale svuda osim ka predmetu koji treba da radiš.

Stavi telefon na airplane mode

U današnje vrijeme, okruženi smo različitim vidovima tehnologije koji nas neprekidno mame da otvorimo društvene mreže ili vijesti i vidimo šta se dešava oko nas. Kako ti ovo ne bi smetalo dok učiš, stavi telefon na airplane mode dok radiš. Ukoliko padaš u iskušenje da ga svaki čas uključiš, instaliraj aplikaciju „Forest: Stay focused“ koja će te spriječiti da se igraš telefonom kada treba da se fokusiraš.

Postavi jasne ciljeve

Svaku noć prije nego što odeš u krevet, zapiši u rokovnik sve što treba da odradiš sutra (npr. da naučim 40 strana knjige, da riješim 20 zadataka iz matematike, da provježbam rokove za ispit, da pošaljem mejl asistentu, da se prijavim za ispit, da očištim kuću, da pročitam do kraja započetu knjigu o motivaciji…). U listu uključi sve vrste obaveza koje bi bilo idealno da budu gotove do kraja sutrašnjeg dana i sortiraj ih po prioritetu i važnosti.

Koristi pomodoro tehniku

Pomodoro je jedna od najuspešnijih tehnika za zadržavanje fokusa koju koriste najuspješniji ljudi na svijetu i sa kojom moraš da se upoznaš. Tehnika se sastoji iz nekoliko koraka:

  • pravljenje liste sa zadacima koje je potrebno uraditi
  • postavljanje tajmera na 25 minuta
  • rad na prvom zadatku
  • bilježenje 1 uspravne crte pored prvog zadatka i pauza od 5 minuta
  • nastavak rada na prvom zadatku u istim ciklusima dok završetka 4 pomodora kada slijedi pauza od 30 minuta
  • vraćanje na rad i praćenje istog principa rada do završetka svih zadataka sa liste

Postoji više varijacija ove tehnike koje ti mogu pomoći da ostaneš duže fokusiran i da manje odugovlačiš sa radom i predlažemo ti da ih istražiš i isprobaš dok ne nađeš neku koja ti najviše odgovara.

Konzumiraj kvalitetne namirnice

Naučno je dokazano da su ishrana i kognitivne performanse povezane i zavisne. Dominacija brze, prerađene i nezdrave hrane, osim zdravstvenih problema, smanjiće ti fokus, budnost i umanjiti energiju. Potrudi se da biraš nutritivno bogate namirnice, kao što su povrće, sezonsko voće, žitarice, orašasti plodovi, riba, mliječni proizvodi i manje masno meso.

Treniraj

Benefiti fizičke aktivnosti su mnogobrojni, a između ostalog izdvaja se neurogeneza, tj. proizvodnja neurona u određenim dijelovima mozga koji kontrolišu pamćenje i razmišljanje. Potrudi se da izdvojiš nekoliko sati sedmično da odradiš trening koji će ti poboljšati ne samo zdravstveno stanje, već i kognitivne sposobnosti.