Pet načina kako pronaći posao u 2016.

 Pet načina kako pronaći posao u 2016.

Foto: Ilustracija

Iako u BiH broj nezaposlenih iz godine u godinu samo raste, ipak postoje načini kojima, barem sebi, možete povećati šanse pri traženju posla.

Ovo su stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom traženja posla u 2016, prema pisanju “US Newsa”.

1. Kvalitet umjesto kvantiteta

Do sada ste slali stotine molbi za posao misleći kako će vam to otvoriti više opcija za novi posao. Ako se ova metoda nije pokazala efikasnom, vrijeme je da umjesto kvantiteta izaberete kvalitet. Suzite izbor i koncentrišite se na manji broj kompanija kojima ćete ponuditi kvalitetan CV i molbu za posao.

2. Javite se “bivšima”

Umrežite se s bivšim kolegama s kojima ste uspješnu sarađivali i obavijestite ih da ste u potrazi za poslom. Ako vam ne mogu direktno pomoći, možda vam obezbijediti kontakte koji mogu biti od presudne važnosti.

3. Napišite bolje popratno pismo

Uz dobar CV, važno je napisati kvalitetno popratno pismo. Izbjegavajte ponavljati ono što već piše u CV-u nego pred mogućeg poslodavca “izađite” s prikazom radnih navika i nešto karakteristika.

4. Naučite iz grešaka

Potraga za poslom može biti i “revizija” dosadašnjih iskustava pa tako predstavlja i priliku da se pogledom unazad utvrde greške poput onih kada ste radili posao s kojim niste bili zadovoljni.

5. Pomozite drugima

Imate li prijatelje koji traže posao, a vidite oglase koji bi ih mogli zanimati, obavezno im ih proslijedite. Također, ako npr. poznajete osobe na položajima koje bi mogle zaposliti neke od vaših poznanika, posredujte i u ovom slučaju.

(poslovni.hr)

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?