Pet načina da brže učite i napredujete u karijeri

Dajte osobi IQ test u osnovnoj školi, a zatim joj ga dajte ponovo kada odraste i postane aktivan građanin. Nauka kaže da će rezultat mahom ostati nepromijenjen. Ipak, ono koliko ste zaista pametni može se mnogo promijeniti.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

IQ je većinom fiksiran ali inteligencija zavisi od konteksta i vašeg pristupa, prenosi Inc.

Iako ne možete uticati na to kako ćete se roditi i biti genije od rođenja, možete uticati na razvijanje svoje pameti tokom života.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Neuronaučnici MIT instituta napravili su studiju o tome kako da budete kreativni, promišljeni i moćni u svijetu u kojem su problemi izuzetno kompleksni.

Ovo su samo neke od teza, kratko opisane, a koje vam mogu pomoći da izvučete svoj intelektualni maksimum za svaku situaciju.

Neprestano povezujte

Nikada ne čitajte pasivno. Obilježavajte, stvarajte modele, razmišljajte i što više povezujte stvari dok čitate. Radite ovo čak i za stvari za stvari koje smatrate da su uvod ili osnova.

Ova tehnika razvija vašu kreativnost i poboljšava sklonost da brzo zaključujete i rješavate probleme na nesvakidašnji način.

Naučite kako da učite

Jedan od najbitnijih talenata 21. vijeka ogleda se u mogućnosti da skoro sve možete da naučite i saznate u skoro svakom trenutku. Sve je na dohvat ruke, ili na klik i dodir.

Razvijajte ovaj talenat i naučite kako vaš mozak radi. Svako novo učenje proširuje vašu memoriju i unapređuje znanja.

Napravite mapu nepredviđenih situacija

Ovo je jednostavna ali moćna ideja o kojoj mnogi ne razmišljaju, a trebalo bi. Napišite sve svoje ideje i stvari koje treba da uradite na velikom papiru. Tu nađite stvari koje zavise od drugih.

Zatim nađite stvari koje ni od koga ne zavise, a koje su važne i koje možete samostalno da završite. Upravo njih završite prve.

Ubrzajte sa neuspjesima

Možda prvi put uprskate, ali uradite to brzo, onda nastavite dalje. Spoznajte šta je dovelo do greške, da biste znali kako da to prepoznate sljedeći put, zatim produžite. Sklonite grešku sa puta.

Zapisujte najbolje

Kako razvijate svoje vještine zapisujte najbolje poteze i protokole kojih ste se držali. Na taj način, kada se vratite na nešto što ste uradili, to može postati vaša rutina.

(BiznisInfo)