Pet besplatnih edukacijskih stranica koje ne želite propustiti

Ukoliko ste željni znanja i želite slušati kurseve svjetski priznatih univerziteta, a zbog geografske ili finansijske prilike niste u mogućnosti – preporučujemo vam jednostavno rješenje. Top 5 besplatnih edukacionih stranica na kojima možete pohađati online kurseve vrhunskih svjetskih predavača i univerziteta.


knowledge 1602962233

Iako neki od njih nude i mogućnost prevoda na neke svjetske jezike, ipak poznavanje Engleskog će vam dobro doći. Bitno je spomenuti i da neke od ovih stranica nude i programe diploma, koje su validne za vaš CV, te vam mogu pomoći pri traženju posla.

1. Coursera

Coursera je web stranica koja nastoji učiniti obrazovanje dostupno svima. Nudi besplatne online kurseve svjetskih univerziteta, uključujući Princeton University i University of Michigan. Teme su raznolike, a sva predavanja su u video formatu, koje studenti mogu pratiti u svoje slobodno vrijeme.

coursera

2. Udacity

Besplatna edukativna web stranica, osnovana od strane četiri studenta robotike sa Stanforda. Trenutno nudi 11 kurseva na temu nauke i mateamatike. Prema web stranici, u toku su planovi da se proširi nastavni plan i program. Udacity je bez rokova, bez preduvjeta, bez kvizova i drugih neugodnih školskih stvari. Nepotrebno je reći, kursevi su besplatni.

udacity

3. Memrise

Jednostavna za učenje koje se temelji na tri stuba: nauka, zabava i zajednica. Na temelju naučnih metoda za učenje novih informacija, Memrise dokazuje da je ono što se može činiti nemogućim je u stvari izvodljivo – da, čak i učenje Kineskog jezika.

memrise

4. Ted-Ed

Ukoliko ste već upoznati sa TED-om, njihova obrazovna stranica Ted-Ed ne treba dodatna predstavljanja. Riznica prelijepo animiranih videa i širok raspon tema. Svi videi su kraći od 10 minuta. Dopunski materijali poput kvizova i diskusija su također dostupni, piše Pixelizam.

ted ed

5. Open Culture

Kulturno – obrazovni medij visoke kvalitete. Nudi ogromnu kolekciju od 400 kurseva, online, besplatno, iz vrhunskih univerziteta, kao što su Stanford, UCLA, Columbia i Oxford University. Od matematike i nauke do umjetnosti i dizajna – Open Culture nudi sve.

openculture