Par savjeta za pravilno držanje koje upućuje na jako samopouzdanje

Osim što pravilno držanje o Vama ostavlja sliku odlučne i samopouzdane osobe, ono je i sinonim za dobro zdravlje. Nepravilno držanje, poslije nekog vremena biva ispraćeno mnogim neprijatnim simptomima, kao što su glavobolja, napetost i bol u leđima, a moderan način života, u kome većinu radnog vremena provedemo sjedeći, u mnogo čemu utiče na nepravilan položaj tijela.


 

Kako biste svoj organizam oslobodili neprijatnosti, nastalih usljed nepravilnog držanja, dovoljno je da kod kuće, svakoga dana uradite par jednostavnih vježbi.

Advertisements

Nepravilno držanje tijela utiče na to kako se tokom dana osjećamo i nosimo sa dnevnim obavezama. Hroničan bol u vratu i leđima stvara napetost tokom dana i nedostaje Vam osjećaj opuštenog i odmornog tijela.

Nepravilno držanje može tijelo izbaciti iz prirodnog težišta a kako biste to spriječili dovoljno je da izdvojite svakodnevno svega nekoliko minuta. Najbolja vježba uz koju ćete popraviti svoje držanje su zidni sklekovi.

Jednostavna je vežba koja od Vas zahtijeva da se rukama naslonite na zid u položaj skleka. Položaj tijela bi trebalo da izgleda kao da gurate zid, a dok vježbu izvodite najbitnije je da vam kičma bude ispravljena. Svakodnevno se preporučuju tri serije od deset ponavljanja ovog tipa vježbe.

Advertisements

Izdržaji su najbolja vježba za savršeno držanje. Oslonite se na nožne prste i laktove i potrudite se da vam kičma u tom položaju bude prava. Idealno trajanje izdržaja je petnaest sekundi, a poželjno je da vježbu izvodite u, ponovno,  tri serije od po deset ponavljanja.

Istezanje je veoma važno za pravilno držanje. Tako da je savjet nakon navedenih vježbi uraditi dvije serije od po deset ponavljanja tipičnih vježbi za istezanje nogu, ruku i vrata.

Uz ove tri vježbe, položaj vašeg tijela znatno će se popraviti, a napetost vaših mišića će se svesti na minimum, pa ćete moći da uživate u svakom svom danu, bio on napet, kompliciran ili samo opušten. Bez korištenja ikakvih medicinskih preparata koji djeluju na psihu.