Pandemija ostavila traga na mladima: Sve ih više sreću traži u marihuani i alkoholu

Pandemija je ostavila traga na mentalnom zdravlju svijeta. Sve je više ljudi koje muči depresija, mnogi se prepuštaju ovisnostima – posebno o alkoholu.


beautiful hipster girl with colorful hair sniffing joint with weed
Ilustracija: Envato

Teret krize uzrokovane COVID-om prelomio se preko leđa djece i mladih koji sve češće trebaju pomoć, bilo zbog mentalnih problema, bilo zbog ovisnosti o lakim drogama ili alkoholu, prenosi Moj Faks.

Advertisements

Porast upotrebe kanabisa među mladima

Kako bi stvorili privid sreće, odlaze u drugu krajnost i posežu za drogom. Svaka peta mlada osoba konzumira kanabis.

Najviše se vidi porast uporabe kanabisa i ono što je tu posebno problematično je da se on značajno bilježi upravo među mlađom populacijom, kaže prim. dr. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

Zabrinjava i porast broja alkoholičara. Ima ih mnogo više od službenih 250 hiljada.

Danas ih je sigurno puno, puno više. Mladi su ušli u taj svijet alkohola noseći se s ovom krizom i, nažalost, mnogi od njih će zauvijek ostati u toj sivoj, crnoj zoni ovisnosti, mentalne bolesti, nefunkcionisanja, kaže prof. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče.

Advertisements

150 hiljada bolesnih ljudi

I kockanje uzima danak.

Naše su procjene na 150 hiljada. To je zbilja katastrofa. 150 hiljada bolesnih ljudi, kaže Bagarić.

Mnogo je i onih koji iz svega ne vide izlaz.

Zabrinjavajuća je pojava da su prošle godine u dobnim skupinama od 15 do 25 godina samoubistvo počinile čak 44 osobe, što je porast od 57 % u odnosu na prethodnu godinu, kaže Tin Pongrac, predsjednik Udruge “Životna linija”.

Zato je nužno, apeliraju, angažirati dodatne stručnjake koji bi pomogli u zacjeljivanju teških rana.