Ovo su zdrave navike koje trebate usvojiti ako dugo sjedite uz kompjuter

Osam sati u stolici pred kompjuterom, pet dana u tjednu, može značajno utjecati na naše zdravlje. Od svakodnevnog naprezanja očiju i sindroma napetosti vrata do dodatnih kalorija koje želimo izbjeći, pronašli smo savjete koji će nam pomoći da ostanemo zdravi i u formi čak i za vrijeme posla.


student at the table indoors sleeping on books

Važno je biti svjestan činjenice da nažalost ovaj vid posla može naštetiti zdravlju, ali dobra vijest je da ne treba puno vremena ili napora da se ti štetni učinci smanje. Više kretanja, održavanje radnog prostora čistim, za doručak zdrava hrana i odmaranje očiju može spriječiti puno negativnih učinaka povezanih sa poslom koji zahtijeva cjelodnevno sjedenje za kompjuterom.
Zato napravite ove male korake kako biste bili sigurni da ćete izgledati i osjećati se bolje i produktivnije.

Šetnja do posla/fakulteta

Jednostavna aktivnost poput šetnje može vam pomoći voditi zdraviji život. Ako se vaša destinacija nalazi na pješačkoj udaljenosti od vaše kuće, hodajte do posla svaki dan umjesto da koristite prevoz.

Ako je jako daleko, možete parkirati ili izaći nekoliko stanica prije i prošetati ostatak. Uključivanje barem trideset minuta hoda svakog dana moglo bi dovesti do većih zdravstvenih rezultata.
Osim toga, dan ćete započeti osvježeni i puni energije jer ste mogli udahnuti svježi zrak i vidjeti lijepe prizore na putu.

Odmorite se tokom rada

Koristite pravilo 20/20/20. Nakon rada za kompjuterom konstantnih dvadeset minuta, morate se odmoriti dvadeset sekundi. Tijekom pauze, usredotočite se na objekt udaljen dvadesetak metara i na taj način ćete opuštati očne mišiće, prenosi bonjour.ba

Ustanite i krećite se redovno

Glavni zdravstveni problemi koji nastaju duljim sjedenjem za kompjuterom povezani su s nedostatkom pokreta i aktivnosti. Da biste se suprotstavili tome, trebali biste imati plan redovnog ustajanja i kretanja. Čak možete postaviti alarm na telefonu da vas podsjeti svakih sat vremena na to.

Ustanite, prošetajte jer čak i ova mala količina aktivnosti pomoći će poboljšati vašu cirkulaciju krvi, osloboditi napetosti na vratu i leđima, a također sagorjeti nekoliko kalorija. Također, probajte uvesti što više tjelesnih aktivnosti tijekom ostatka dana. Vježbajte redovito, a sitnice poput stepenica umjesto lifta mogu vam pomoći u poboljšanju zdravlja.

Držite zdrave grickalice oko stola

Rad za kompjuterom nije fizički posao, što znači da ne sagorijevamo puno kalorija dok sjedimo i kucamo na tastaturi.

Dakle, posljednja stvar koju želimo učiniti je grickanje nezdrave hrane cijeli dan. Ishrana sa visokim udjelom kalorija, šećera i masti samo će dodati zdravstvene probleme uzrokovane sjedećim poslom. Istina je da moramo jesti, ali i potruditi se da biramo zdraviju hranu. Orašasti plodovi, datule i druge visoko proteinske grickalice su SOS kad gladovanje napadne.

Dezinfekcija

Jedan od najčešćih problema sa poslom koji od nas zahtijeva da sjedimo cijeli dan pred kompjuterom su bakterije. Kada sjedite i koristite kompjuter, bakterije se brzo šire na rukama ili tijelu.
Rješenje za to je redovno održavanje radnog prostor čistim. Svakodnevno čistite svoj stol, kompjuter, tipkovnicu i cijeli radni prostor. Možete se dodatno zaštititi redovitim ustajanjem i pranjem ruku.

Hidratacija

Pravilna hidratacija važna je tijekom rada ispred kompjutera cijeli dan. U blizini radnog stola, stavite čašu vode da bude lako dostupna. Također možete svako malo prošetati do frižidera po vodu i na taj način odmoriti oči od upotrebe kompjutera.

Redovne masaže

Mnogo je koristi od masaže, poput smanjenja razine stresa, oslobađanja napetosti mišića i održavanja razine energije.

Smanjite upotrebu telefona i laptopa pred spavanje

Otkriveno je da plava svjetlost koju emitiraju mobiteli, kompjuteri ili tableti narušava spavanja, a nedostatak kvalitetnog sna može loše djelovati na vaše zdravlje. Da biste to spriječili, podesite zaslon mobitela na slabije svjetlo ili instalirajte aplikaciju da se plavo svjetlo automatski smanji. Najbolje za vas bilo bi da se odlučite ne koristiti mobitel pred spavanje.