Ovo je pet muzeja zbog kojih vrijedi ići “na kraj svijeta”

Pogledajte nesvakidašnje muzeje širom Japana. Odabrali smo fascinantne japanske muzeje koji se u svojim konceptima ne boje prelaziti zadane granice.


July 2019 Roundup

U Japanu mogu da se pronađu mnogi muzeji, a ovo je pet muzeja koji spadaju među najbolje:

Umjetnički muzej Mori, Tokio

Ovo je svakako jedan od muzeja koji najbrže upija sve što je novo i to predstavlja svojoj publici. Ovaj muzej nema stalnu kolekciju, već konstantno prati trendove i objavljuje samo aktuelne radove. Ovdje se mogu pronaći slike, fotografije, video-zapisi, ali i izolacije i rekviziti za performanse, prenosi mreza-mira.net.

Muzej na otvorenom Hakone, Kanagava

Ovaj grad se nalazi na sat vožnje od Tokija, a osim šumovitih brda i planina, nudi sedam hektara muzeja na otvorenom. Ovdje se nalaze skulpture Henrija Mura i Ogista Rodena, ali i Pikasa. U blizini se nalazi planina Fudži, što je razlog više za dolazak ovdje.

Nacionalni muzej Kofukuji, Nara

Muzej je smješten u tradicionalnoj japanskoj građevini, a postavka je kolekcija budističkih radova, među kojima su statue, knjige, slike, zvona sa hramova i rekviziti za rituale. Najstariji predmet koji posjeduju je iz perioda Asuka, koji je trajao od polovine 6. do početka 8. vijeka.

Umjetnički park Saporo, Hokaido

Saporo je najveći grad u sjevernom dijelu Japana. U ovom parku nalazi se i Muzej umetnosti i Bašta skulptura u kojoj se nalaze 74 skulpture. Posjete bašti omogućene su od aprila do novembra, pa nije moguće šetati se kroz skulpture u zimskoj idili.

Muzej Sumida Hokusai, Tokio

Muzejska zgrada bi mogla biti eksponat sama po sebi, zbog moderne arhitekture i dizajna. U muzeju je postavka historije umjetnosti, kao i dio posvećen umetniku Hokusaiu, poznatom po djelima Crveni Fudži i Veliki talas Kanagave.

(STUDOMAT.ba)